Update

IMF wil kas met miljarden versterken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil zijn leencapaciteit met 500 miljard dollar (390 miljard euro) uitbreiden. Dat liet een woordvoerder van het fonds vanmiddag weten.

ANP/Redactie
©THINKSTOCK Beeld
©THINKSTOCK

'Op basis van de geschatte potentiële internationale financieringsbehoefte van ongeveer 1 biljoen dollar in de komende jaren, zou het fonds erop mikken maximaal 500 miljard dollar aan extra kapitaal op te halen', aldus de woordvoerder. Daar zit het bedrag van 200 miljard dollar dat Europese landen onlangs aan het fonds toezegden, al in verwerkt, voegde hij eraan toe.

De mogelijkheden om het fonds te versterken worden volgens de woordvoerder nog onderzocht. De nieuwe fondsen moeten het IMF beter in staat stellen ook grotere Europese landen met financiële problemen bij te staan en om niet-Europese landen te beschermen tegen de gevolgen van de schuldencrisis. De grotere bijdrage zou op de G20-top van eind februari moeten worden beklonken.

Vuurkracht
Het IMF-bestuur besprak de mogelijkheden om extra geld op te halen gisteravond. IMF-directeur Christine Lagarde onderstreepte na afloop van dat overleg het belang van de vuurkracht van het IMF om de wereldwijde economische problemen te bestrijden. Ze liet zich daarbij niet uit over de bedragen die het fonds nodig heeft.

Persbureau Bloomberg meldde eerder op de dag, op gezag van een bron binnen de G20, dat het IMF op zoek zou zijn naar 1000 miljard dollar. Dit bericht werd later op de dag al ontkracht door bronnen binnen het IMF, die over een bedrag van 500 miljard dollar spraken.

Het IMF heeft momenteel ongeveer 300 miljard euro in kas. Europa beloofde het fonds eind vorig jaar van 200 miljard euro aan extra kapitaal te voorzien. Daarvan komt 150 miljard van de eurolanden.
De regeringsleiders van de G20 wisten vorig jaar geen overeenstemming te bereiken over een extra bijdrage aan het IMF. Het nieuwe kapitaal zou naast de eurolanden vooral moeten komen van landen als China, Brazilië, Rusland en India en van olie-exporterende landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden