IMF verwacht 'verbetering' Nederlandse economie

De internationale economie herstelt de komende tijd verder van de diepe recessie, maar de kans op een terugval blijft groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de vandaag gepubliceerde World Economic Outlook.

redactie
In Nederland groeit de economie dit jaar naar verwachting met 0,8 procent en in 2015 met 1,6 procent. Beeld ANP
In Nederland groeit de economie dit jaar naar verwachting met 0,8 procent en in 2015 met 1,6 procent.Beeld ANP

Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,8 procent groeit en volgend jaar 1,6 procent groter wordt. Bij de vorige prognoses, in oktober vorig jaar, ging het fonds nog uit van een groei van slechts 0,3 procent in 2014. De voorspelling voor 2015 is daarnaast positiever dan die van het Centraal Planbureau, dat rekent op een plus van 1,25 procent. Vorig jaar kromp de Nederlandse economie nog met 0,8 procent.

Volgens de nieuwe ramingen is de economische groei in Nederland volgend jaar even hoog als in Duitsland. Europa's grootste economie wordt dit jaar naar schatting 1,7 procent groter.

De werkloosheid in Nederland loopt dit jaar naar verwachting op van 6,9 naar 7,3 procent. Voor volgend jaar wordt een geringe afname tot 7,1 procent voorspeld. De inflatie blijft tot en met volgend jaar bijzonder laag. Het IMF verwacht dat het gemiddelde prijspeil dit jaar met 0,8 procent stijgt en volgend jaar met 1 procent toeneemt.

De Nederlandse banken houden voorlopig nog last van de naweeën van de recessie. In de tweede helft van 2014 zouden het langzame economische herstel en de stabilisatie op de huizenmarkt de druk wel kunnen verlichten op de Nederlandse banken. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een rapport dat vandaag verscheen.

Internationale economie
De wereldeconomie zal dit jaar volgens het IMF toenemen van 3 naar 3,6 procent en volgend jaar uitkomen op 3,9 procent. De internationale economie herstelt de komende tijd verder van de diepe recessie, maar de kans op een terugval blijft groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de vandaag gepubliceerde World Economic Outlook.

Het grootste gevaar voor de eurolanden is de zeer lage inflatie, die kan omslaan in deflatie. Volgens het IMF moet de Europese Centrale Bank (ECB) meer doen om zo'n periode met aanhoudend dalende prijzen, die het economisch herstel in gevaar brengen, te voorkomen. Daarvoor moet niet alleen de rente nog lang heel laag blijven, maar moeten ook onconventionele maatregelen worden genomen. Daarbij kan worden gedacht aan de opkoop van obligaties, waarmee de Britse en Amerikaanse centrale banken de economie de afgelopen jaren hebben ondersteund.

Opkomende economieën
Het aanhoudende herstel in de rijkere landen maakt het lastiger voor opkomende economieën, stelt het IMF. Zij zien hun export naar Europa en de VS aantrekken, maar zien ook steeds meer kapitaal naar die landen vloeien. Desondanks blijven de opkomende economieën de komende jaren goed voor twee derde van de totale internationale groei.

Voor de eurozone wordt dit en volgend jaar een groei van 1 à 1,5 procent voorzien, waarbij alleen de de economie van Cyprus dit jaar nog krimpt. In de VS trekt de groei aan tot circa 3 procent, terwijl voor China in 2014 een stabilisering rond 7,5 procent wordt voorspeld.

In de zuidelijke eurolanden zet het herstel ook door. De Griekse economie tekent dit jaar met een plusje van 0,6 procent waarschijnlijk de eerste economische groei sinds 2007 op. De groei trekt daar volgens het IMF in 2015 aan tot bijna 3 procent. In Italië, Spanje en Portugal komt de groei volgend jaar uit op 1 tot 1,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden