Update

IMF-topman verwacht geen dubbele dip

Dominique Strauss-Kahn. ANP Beeld
Dominique Strauss-Kahn. ANP

OSLO - Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, verwacht niet dat de wereldeconomie op korte termijn opnieuw in een recessie zal belanden. Dat zei hij maandag op een congres van het IMF en de internationale arbeidsorganisatie ILO.

''Het is natuurlijk onmogelijk om zeker te zijn. Er ijlen altijd risico's na. Daarom zeg ik niet dat het absoluut onmogelijk is, maar ik geloof echt niet dat het gaat gebeuren'', zei Strauss-Kahn over de kansen op een 'dubbele dip'.

Hij voegde er wel aan toe dat de zwakke economische groei onvoldoende kan zijn om voor nieuwe werkgelegenheid te zorgen. ''De arbeidsmarkt staat er slecht voor'', aldus Strauss-Kahn. ''We moeten toegeven dat de crisis niet voorbij is voordat de werkloosheid significant daalt.''

Volgens het IMF kan het nodig zijn bezuinigingen uit te stellen en extra stimuleringsmaatregelen door te voeren om de arbeidsmarkt weer aan de gang te krijgen. De hogere staatsschuld die een land daardoor oploopt, weegt volgens het fonds niet op tegen de kosten van grootschalige, langdurige werkloosheid.

Eerder op de dag noemde de Europese Commissie een nieuwe recessie al onwaarschijnlijk. De commissie verhoogde de groeiprognoses voor de Europese economieën en was daarbij ook optimistischer over de Nederlandse economie dan voorheen. In mei werd een economische groei van 1,3 procent voorspeld voor Nederland in 2010, in de nieuwe prognose is dat 1,9 procent.

Die opwaartse bijstelling kan een voorbode zijn voor een positievere groeiraming van het Centraal Planbureau (CPB) in september. In de meest recente raming, in juni, ging het CPB uit van 1,25 procent groei in 2010. Op Prinsjesdag presenteren de rekenmeesters van het kabinet hun nieuwe voorspellingen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden