Update

IMF steunt Oekraïne met 10 tot 13 miljard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over een steunpakket voor het land van 14 tot 18 miljard dollar (10 tot 13 miljard euro) over een periode van 2 jaar. Dat maakte het IMF vandaag bekend.

IMF-directeur Christine Lagarde Beeld epa
IMF-directeur Christine LagardeBeeld epa

Het IMF en het nieuwe regime in Kiev voerden sinds begin deze maand overleg over de opzet en de voorwaarden voor de miljardensteun aan het land, dat financieel aan de grond zit. In ruil voor de steun moet Oekraïne wel het begrotingstekort terugdringen, brandstofsubsidies verlagen en een meer flexibele wisselkoers voor de Oekraïense hryvna hanteren.

Snel akkoord
IMF-directeur Christine Lagarde liet onlangs al weten snel een akkoord met de nieuwe machthebbers in Kiev te kunnen sluiten. Het IMF gaf aan dat het bestuur van het fonds naar verwachting in april een definitief besluit zal nemen over het steunpakket voor Oekraïne.

Het is niet duidelijk hoe groot de eerste tranche van de IMF-steun aan Oekraïne zal zijn. Het hoofd van de IMF-missie naar Kiev wilde daar geen uitspraken over doen.

Het Witte Huis liet in een reactie weten het voorlopige akkoord tussen het IMF en Oekraïne te verwelkomen. Volgens het Witte Huis is het een belangrijk signaal van steun van de internationale gemeenschap voor het Oekraïense regime. De overeenkomst zal naar verwachting in totaal 27 miljard dollar aan buitenlandse hulp voor Oekraïne vrijmaken, aldus de verklaring.

De Oekraïense minister van Financiën verwacht dat de economie van zijn land dit jaar met 3 procent zal krimpen. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft gezegd dat het land in een financiële chaos verkeert en dat de schatkist leeg is, de pensioenen niet worden uitbetaald en de reserves aan buitenlandse valuta's zijn ,,geroofd''.

Krimp
Jatsenjoek denkt dat als de maatregelen die het IMF eist niet worden doorgevoerd, de economie van Oekraïne dit jaar een krimp kan laten zien van 10 procent. Ook kan het land in gebreke blijven met zijn schulden, aldus de premier.

Hij gaf verder aan dat de prijs van Russisch gas kan stijgen tot 480 dollar per 1000 kubieke meter vanaf 1 april, van de huidige 268,50 dollar per 1000 kubieke meter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden