IMF maant Grieken tot nog meer actie

De Griekse regering moet meer maatregelen nemen om het tekort te verlagen. Dat heeft de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland, Bob Traa, vandaag gezegd in aanloop naar overleg met de Griekse minister van Financiën, het IMF en de Europese landen.

ANP/ Redactie
Bob Traa wil meer actie zien bij de Grieken, Beeld afp
Bob Traa wil meer actie zien bij de Grieken,Beeld afp

Extra maatregelen zijn nodig om het begrotingstekort naar een houdbaar niveau te verlagen en in aanmerking te komen voor meer noodsteun, aldus Traa.

Volgens hem moet het land structurele hervormingen doorvoeren. Hij vindt dat Griekenland al indrukwekkende vooruitgang heeft geboekt, maar dat verdere inspanningen nodig zijn. Hij maakt zich wel zorgen dat het bezuinigingsprogramma voor Griekenland geen brede politieke steun heeft. Traa is het sterk oneens met mensen die zeggen dat het bezuinigingsprogramma voor Griekenland niet succesvol is.

Traa zei verder dat Griekenland het innen van belastingen moet verbeteren in plaats van de belastingen te blijven verhogen. Griekenland kan geen sterke fiscale consolidatie doorvoeren zonder een sterkere aanpak van belastingontduiking, aldus de IMF-inspecteur.

Geen wonderen

'De bal ligt bij de Grieken. De implementatie van de maatregelen is van het grootste belang', aldus Traa.

De IMF-vertegenwoordiger liet tevens weten dat Griekenland zich bewust moet zijn dat in korte tijd geen wonderen mogelijk zijn en dat structurele hervormingen tijd nodig hebben. Het land krijgt de tijd en de steun om te hervormen, maar Athene moet wel laten zien dat de crisis serieus wordt aangepakt.

Uitstel overleg
De Griekse minister van Financiën zal vandaag pas rond 16.00 uur een teleconferentie houden met inspecteurs van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zeiden Griekse overheidsfunctionarissen vandaag tegen persbureau Reuters.

In eerste instantie stond de afspraak rond het middaguur op het programma. Een reden voor het uitstel konden de functionarissen niet geven.

Tijdens het overleg worden er onder meer nieuwe stappen voor Griekenland besproken om aan de eisen te voldoen voor extra financiële steun voor het noodlijdende land.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden