IMF: Amsterdamse huizen prooi voor beleggers

Beleggers stuwen overal ter wereld de huizenprijzen in grote steden. Amsterdam springt eruit als een van de steden die het meest in trek is bij institutionele beleggers, durfinvesteerders en vastgoedfondsen.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ook rijke particulieren laten zich niet onbetuigd en investeren in vastgoed, waardoor de prijzen stijgen.

Naast Amsterdam nemen de activiteiten van beleggers ook flink toe in Sydney en Vancouver. Deze steden zijn lucratief vanwege de hoge rendementen.

De huizenprijzen stijgen behoorlijk in Amsterdam, maar liggen nog niet op het niveau van bijvoorbeeld Londen of Parijs, waardoor woningen aantrekkelijke investeringen zijn.

IMF onderzocht de situatie in 44 steden en op 40 financiële markten. In vrijwel alle grote steden stijgen de huizenprijzen veel sneller dan in de rest van het land. Steden raken meer en meer losgezongen van de periferie.

Samenklontering
IMF waarschuwt voor de risico's van de samenklontering van kapitaal in grote steden. De prijsstijgingen lopen namelijk synchroon: als huizen in Amsterdam duurder worden, dan gebeurt dat ook in, pak hem beet, Tokyo en Londen.

Dit betekent ook dat economieën kwetsbaarder zijn voor schokken elders op de wereld. Als de markt in Tokyo instort, heeft dat ook gevolgen voor Amsterdam.

Vorig jaar concludeerde het ING Economisch Bureau al op basis van data van het Kadaster dat een op de zes woningen die in Amsterdam worden verkocht in handen komen van beleggers.

Woningmarkt in handen van het grote geld

Ruim twintig particulieren hebben meer dan honderd huizen of bedrijfspanden in de stad, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Het Parool. De grootste vastgoedbezitter beheert zelfs meer dan 500 adressen.

De gemeenteraad hield vorig jaar een hoorzitting over de woningmarkt, naar aanleiding van dit nieuws. Veel huizen in Amsterdam worden gekocht door beleggers. Is dat erg?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden