Plus

Imam vaart mee met Gay Pride: 'Laten zien dat islam vrede is'

Hij strijdt al jaren voor de acceptatie van homo's in de moslimgemeenschap. Dit jaar vaart imam Ludovic-Mohamed Zahed mee tijdens de Gay Pride.

Ludovic-Mohamed Zahed.Beeld reuters

Hij hoeft niet te tellen: het wordt zijn vijftiende Gay Pride, zegt Ludovic-Mohamed Zahed (39). Wel bijzonder: tijdens de aankomende Amsterdamse editie van 6 augustus zal de Franse Algerijn, zelf homoseksueel, als imam meevaren tijdens de Canal Parade. Een primeur. Hij zal met predikanten, priesters en een rabbijn op de World Religion Boat zitten. "Het is weer een mogelijkheid om te laten zien dat islam vrede is, dat religie vrede is. En dat iedereen, ongeacht afkomst, godsdienst of seksuele voorkeur samen moet kunnen leven," zegt hij vanuit zijn woonplaats Marseille.

Zahed werd geboren en grotendeels getogen in Algerije en woont nu al jaren in Frankrijk. In 2012 stichtte hij in Parijs een 'inclusieve' moskee waar iedereen welkom is in dezelfde ruimte, dus ook homo's, transgenders en vrouwen. Inmiddels staan er ook 'homovriendelijke' moskeeën in Barcelona, Kaapstad en Marseille.

Homovriendelijke moskee
Zahed strijdt al jaren voor tolerantie jegens minderheden in het algemeen en homoseksuelen binnen de islam in het bijzonder. "Ik ben nog nooit dusdanig bedreigd dat het gevaarlijk werd, maar er waren natuurlijk wel moslims die niet blij waren toen we een homovriendelijke moskee begonnen. Tegenstanders zeiden dat homoseksualiteit en de islam niet samengaan. Veel moslims beroepen zich dan op het verhaal in de heilige boeken over Sodom en Gomorra, waarbij onder meer mannen werden verkracht door mannen. De verkrachters werden gestraft door God. Een deel van de moslims ziet dat als reden om homo's niet te tolereren. Die mannen werden echter niet gestraft omdat ze het met geslachtsgenoten deden, maar vanwege de verkrachtingen. Dát mag niet. Van de profeet Mohammed, vrede zij met hem, is ook bekend dat hij transgenders verdedigde tegen geweld."

Het niet accepteren van homo's moet, denkt Zahed, die als sociaalpsycholoog en als antropoloog promoveerde, gezien worden vanuit politieke en economische oorzaken, niet vanuit de islam. "Kijk naar arme Afrikaanse landen, waar geen moslims wonen en homoseksualiteit absoluut niet wordt getolereerd. Het probleem in veel Arabische landen is dat progressieven en mensen die strijden voor de democratie door de machthebbers in de gevangenis worden gegooid om ze monddood te maken. Daarom duurt het lang voor er daar echt zaken veranderen. Maar om een voorbeeld te geven: ook in Tunesië zijn ze bezig met een inclusieve moskee."

Orlando
Ze kapen de islam, zegt hij over mensen die in naam van God aanslagen plegen. Net als de man die in een homobar in Orlando eerder deze maand 49 mensen om het leven bracht. Hij was ook islamitisch. "Heel triest en traumatisch, maar die aanslag heeft niets met de spirituele islam te maken. Fascisten, want dat zijn jihadisten, willen dat doen geloven. Organisaties als IS maken minderheden tot doelwit, net als de ­nazi's deden in de Tweede Wereldoorlog."

Hij wordt er soms moe van zich altijd te moeten verdedigen. "Maar ik kan niet anders en ik doe het al tien jaar. Als iedereen lijdzaam toekijkt, gebeurt er niets. Je hoeft het niet eens te zijn, als je maar in gesprek gaat met elkaar. In de homogemeenschap doen we dat, we weten namelijk wat discriminatie is. Natuurlijk, wij zijn ook niet perfect, er zijn ook homo's en transgenders die moslims of joden haten, maar we moeten toch de dialoog blijven zoeken om van elkaar te leren. Ik doe het niet alleen voor homoseksuelen, maar voor iedereen. Zodat we in de toekomst allemaal samen in vrede kunnen leven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden