Plus

Imam Elforkani: 'Moslims willen toch ook organen ontvangen?'

Imam Yassin Elforkani preekte ­vrijdag in de Blauwe Moskee in ­Nieuw-West voor orgaandonatie. Veel Marokkaanse Nederlanders zijn daar tegen. "Hoe kun je organen ontvangen als je niet wilt doneren?"

Yassin Elforkani: 'Ik wil een discussie op gang brengen over orgaan­donatie.' Beeld Mark van der Zouw
Yassin Elforkani: 'Ik wil een discussie op gang brengen over orgaan­donatie.'Beeld Mark van der Zouw

Het is een gevoelig onderwerp, en de religieuze context maakt orgaandonatie nog gevoeliger. Het is voor imam Elforkani geen reden om het thema te mijden.

Sterker, de gevoeligheid is een aansporing om orgaandonatie te bespreken. "Een religie gaat juist over gevoelige onderwerpen."

De imam haakte in zijn preek ­vrijdag in op de actualiteit. Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond zijn de grootste groep bezwaar­makers tegen orgaandonatie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week.

95 procent van alle Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond die in het donorregister staan, wil na zijn dood geen organen afstaan aan anderen.

Gemeten onder alle Nederlanders maakt slechts 30 procent bezwaar tegen orgaandonatie. Vanaf 2020 gaat een wet in die bepaalt dat Nederlanders automatisch orgaandonor zijn, tenzij ze hun bezwaar laten registreren.

Hoe kijkt de islam naar orgaan­donatie?
"Naar mijn mening staat in de Koran dat orgaandonatie een goede zaak is. Er staat dat je de mensheid redt als je één mensenleven redt, en bij orgaandonatie kan dat. Er zijn ook andere interpretaties."

"Sommige imams stellen dat het lichaam aan Allah toe­behoort, niet aan de mens. Een minderheid van de imams vindt dat een moslim geen organen mag doneren aan niet-moslims."

Wat vindt u van dat laatste punt?
"Daar ben ik het volstrekt mee oneens. Moslims willen toch ook organen ontvangen als ze die nodig hebben? Mogen die organen dan alleen van moslims komen? En hoe kun je organen ontvangen als je niet wil doneren?"

"De discussie zou je niet op deze manier moeten voeren. Het gaat er niet om of iemand moslim is of niet, het gaat erom wat je met orgaandonatie voor de medemens en de mensheid kunt doen. Je kunt er levens mee redden."

Waarom is het onderwerp zo ge­voelig?
"Wat meespeelt, is dat het voor Nederlandse moslims ook gaat over het vertrouwen in Nederlandse instituties. Gaat de medische industrie wel integer om met de lichamen die voor donatie in aanmerking komen?"

"Worden de wensen van orgaandonoren wel gehonoreerd? Kunnen we daarop vertrouwen? Binnen de moslimgemeenschap leeft wantrouwen. Er heerst het gevoel dat ze niet helemaal thuishoren in Nederland."

Wat wilt u met uw preek bereiken?
"Ik wil een discussie op gang brengen, zodat mensen erover gaan nadenken. Een religie biedt een leidraad voor de manier waarop je leeft. Orgaandonatie is een belangrijk onderwerp, want het gaat over leven en dood."

Wat zijn de reacties?
"Er zijn voor- en tegenstanders, zoals te verwachten. Maar het onderwerp staat wel op de agenda. Er waren vrijdag een kleine duizend mensen in de Blauwe Moskee. De preek staat ook op Facebook. Het filmpje is al meer dan 4000 keer bekeken."

Bent u zelf orgaandonor?
"Nee, nog niet. Zoals u begrijpt ben ik een voorstander, maar ik ben in overleg met mijn vrouw. Voor haar is het idee erg nieuw. Ze vindt het een beetje eng. Ze wil precies weten wat er gebeurt als ik kom te overlijden. Hoe gaan de artsen te werk? Gaan ze mijn hele lichaam leeghalen? Dat gaan we verder uitzoeken en dan hoop ik haar te overtuigen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden