Update

Imago VS in moslimlanden verslechterd

null Beeld afp
Beeld afp

Het imago van de Verenigde Staten in moslimlanden is het voorbije jaar verslechterd, zo blijkt uit een peiling die het Pew Research Center dinsdag bekendmaakte. Alleen in Indonesië denkt een meerderheid positief over de VS, hoewel de steun 5 procentpunt lager uitvalt dan de 59 procent in 2010. De Amerikaanse president Barack Obama woonde in zijn jeugdjaren in Indonesië.

De VS kunnen ook weinig goed meer doen onder inwoners van Amerikaanse bondgenoten als Jordanië en Turkije. Het percentage Jordaniërs dat de VS gunstig is gestemd daalde met 8 procentpunt tot slechts 13 procent dit jaar. In Turkije is nog 10 procent positief over de VS, wat vorig jaar nog 17 procent was.

Obama zelf blijft eveneens impopulair in de meeste moslimlanden. Veel ondervraagden zijn het oneens met de manier waarop hij omging met de politieke omwentelingen in de Arabische landen hebben. Nog 12 procent van de Turken zei vertrouwen te hebben in Obama, een halvering vergeleken met vorig jaar. In Jordanië steeg het vertrouwen met 2 procent naar 28 procent. Onder de Pakistani groeide de steun voor Obama juist van 8 naar 10 procent.

Obama houdt over twee dagen een toespraak over de revoluties in de Arabische wereld.

Pew ondervroeg duizend mensen in zowel Egypte, Indonesië, Israël, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden en Turkije. In Pakistan werden 2000 mensen ondervraagd in maart en april. De ondervraging was dus nog voordat Amerikaanse commando's al-Qaeda-leider Osama bin Laden doodschoten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden