Illias K. (31) aangehouden voor dood onschuldige Eggermont

De Amsterdamse crimineel Illias K. (31) is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij zowel de moord op de onschuldige Stefan Regalo Eggermont (30) als die op crimineel Massod Amin Hosseini (26).

Paul Vugts
Eggermont werd in 2014 doodgeschoten in zijn auto in de Conradstraat. Beeld anp
Eggermont werd in 2014 doodgeschoten in zijn auto in de Conradstraat.Beeld anp

Hij kan levenslang krijgen als de rechters hem schuldig bevinden.

K. zat al in de cel op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Alex 'Alekki' Gillis op 20 februari 2014 in Zaandam.

Bijzonder aan de zaak is dat Massod Amin Hosseini wordt gezien als de schutter die Stefan Regalo Eggermont heeft vermoord. Amin Hosseini is in de visie van de opsporingsdiensten door Illias K. vermoord omdat hij die blunder had begaan.

Gwenette Martha
Hosseini had crimineel Omar Lkhorf moeten vermoorden, die in een zelfde auto reed als Regalo Eggermont.

Voor weduwe Janke Verhagen van Regalo Eggermont is het dan ook een bizarre dag. "Ik zit op de toppen van mijn adrenaline. Natuurlijk ben ik blij dat er eindelijk een verdachte is gepakt, maar ik zie wel een beetje op tegen de rechtszaken die nu weer gaan komen. Dat wordt heel vreemd. Mijn zoontje is ook geen twee jaar meer, maar zeven. Ik kan hem niet meer weg houden bij de media."

Illias K. behoorde tot de groep van de eveneens in 2014 geliquideerde Gwenette Martha. Hij was al lang in beeld vanwege de beide moorden, maar is nu in zijn cel als verdachte daarvan aangemerkt op grond van mailverkeer in versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy).

Alex Gillis werd volgens justitie geliquideerd omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een eerdere poging Martha te liquideren, op 27 december 2013 in Amsterdam-Zuid. Vervolgens zou geprobeerd zijn Martha op te blazen met een bom in de bijrijdersstoel van zijn auto.

'Geklaart'
Uiteindelijk bereidden de Amsterdammers Gökhan C. en Ilias K. de liquidatie van Alex Gillis volgens de recherche voor. Uit het strafdossier rijst sterk het beeld dat de verdachten Gillis in de dagen (en nachten) voor zijn dood intensief observeerden.

De Iraniër Massod Amin Hosseini, eveneens een bekende figuur uit 'de Groep-Martha', zou Gillis in de ochtend van 20 februari 2014 uiteindelijk hebben doodgeschoten toen die vanuit het huis van zijn vriendin in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam in zijn auto wilde stappen.

Gökhan C. stuurde volgens justitie een half uur na de liquidatie een bericht aan Ilias K.: 'Het is geklaart'.

Massod Amin Hosseini werd op 3 september 2014 doodgeschoten in zijn auto op de Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp, waarschijnlijk dus als represaille voor de blunder waardoor hij Stefan Regalo Eggermont in de nacht van 12 op 13 juli had vermoord in zijn auto.

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste zitting is waarop Illias K. moet verschijnen vanwege de nieuwe aanklachten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden