Illegalen slapen op straat ondanks opvang: hoe kan dit?

Vanaf deze week slapen er weer ongedocumenteerde migranten op straat, waarschuwen maatschappelijke organisaties. Terwijl de gemeente 24-uursopvang voor illegalen mogelijk maakt en meer migranten opvangt dan ooit. Hoe kan dat?

Uitgeprocedeerden worden vanaf 1 maart opgevangenBeeld ANP

Volgens het Code Rood Netwerk, dat bestaat uit diverse Amsterdamse kerken en hulporganisaties, staat een groep van ongeveer 50 migranten zonder verblijfstatus vanaf deze week op straat. Dat is opmerkelijk, want Amsterdam wordt sinds 2018 bestuurd door GroenLinks, D66, PvdA en SP. Dit zijn progressieve partijen die veel voor illegale asielzoekers beloofden te doen, zoals de opening van een 24-uursopvang.

Waarom zijn er nu toch weer illegalen die geen opvang krijgen?
Vanaf 1 april sluit de winteropvang de deuren. Dit was een opvang waar dak- en thuislozen permanent opvang krijgen tijdens de koude wintermaanden. Ook veel immigranten die buiten de reguliere asielprocedure vallen en de afgelopen maanden in de stad arriveerden, vonden hier onderdak.

Voor de dak- en thuislozen die kunnen aantonen dat zij binding hebben met Amsterdam, of de Nederlandse nationaliteit hebben, is er vanaf deze week de reguliere nachtopvang, zoals de Droogbak of op de locaties van het Leger des Heils. Maar de nieuwe ongedocumenteerden zijn daar niet welkom, met als gevolg dat zij zelf hun onderdak moeten verzorgen.

Maar Amsterdam zou toch een 24-uursopvang openen voor illegalen?
Ja, maar een flink deel van de groep die nu op straat komt te staan heeft daar geen recht op. Dit zijn de zogenaamde 'veiligelanders', mensen uit landen rond de Middelandse Zee of West-Afrika, waar geen oorlog of hongersnood heerst.

Zij zullen in de reguliere asielprocedure sowieso geen verblijfsvergunning krijgen, en om een aanzuigende werking te voorkomen wordt voor hen ook geen opvang georganiseerd. De 24-uursopvang is bedoeld voor mensen die niet makkelijk terug kunnen naar het land van herkomst, of die nog een kans hebben op een verblijfsvergunning.

Een aantal mensen die nu op straat staat komt daar wel voor in aanmerking, maar de stad is nog druk bezig met het zoeken naar geschikte locaties voor 24-uursopvang. Pas per 1 juli is die nieuwe hulpvorm op sterkte.

Zij slapen dus toch nog een paar maanden op straat?
Waarschijnlijk wel. Vannacht brachten zij de nacht door in de Dominicuskerk om, geholpen door de activisten achter Code Rood, aandacht te vragen voor hun situatie en om druk uit te oefenen op de coalitiepartijen.

Vooral GroenLinks zit met de situatie in de maag. Die partij zou het liefst 365 dagen per jaar opvang bieden aan alle dak- en thuislozen, maar daarvoor is niet genoeg budget. Bovendien ontbreekt het aan politieke steun. Ondertussen probeert wethouder Rutger Groot Wassink (ongedocumenteerden) om voor zoveel mogelijk kwetsbare gevallen die in de toekomst wel terecht kunnen in de 24-uursopvang, onderdak te organiseren.

Ook kijkt hij naar de reguliere opvanglocaties van de gemeente aan de Walborg in Zuid en de Derdekinderenstraat in West. Daar zitten nu ook nog veel mensen uit veilige landen. Zij zullen plaats moeten maken voor de ongedocumenteerden die nog wel een kans maken op een status, zegt hij.

En de mensen uit veilige landen?
Groot Wassink is duidelijk: "Als je uit Marokko, Algerije of andere veilige landen komt krijg jij in Amsterdam geen opvang. We kunnen je helpen met terugkeer, maar daarmee houdt het op." Overigens vinden veel illegalen uit veilige landen desondanks hun weg in Amsterdam. Er werken naar schatting duizenden van hen in de horeca en de schoonmaak, buiten het zicht van de gemeente of de vreemdelingenpolitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden