Illegale veelpleger ook langdurig bestraffen

In tegenstelling tot andere draaideurcriminelen, zullen illegalen hun hele straf in een cel moeten uitzitten. Foto ANP Beeld
In tegenstelling tot andere draaideurcriminelen, zullen illegalen hun hele straf in een cel moeten uitzitten. Foto ANP

AMSTERDAM - Illegale veelplegers kunnen straks maximaal twee jaar worden opgesloten. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie neemt maatregelen om hen op een soortgelijke wijze aan te pakken als andere draaideurcriminelen. De staatssecretaris heeft woensdag een brief naar de Tweede kamer gestuurd waarin staat dat ze illegale veelplegers ook langdurig wil bestraffen.

In tegenstelling tot andere draaideurcriminelen, zullen zij hun hele straf in een cel moeten uitzitten. In die periode wordt gewerkt aan hun uitzetting.

Veelplegers die illegaal in Nederland verblijven waren tot nu toe moeilijk aan te pakken. De zogenoemde ISD-maatregel waarmee draaideurcriminelen worden bestraft, is bedoeld om de daders weer een plek in de samenleving te geven. ''Maar het is niet de bedoeling dat illegalen terugkeren in de samenleving'', aldus een woordvoerster van Albayrak.

De staatssecretaris reageert met haar voorstellen op een kritisch rapport van de Inspectie voor de Sanctietoepassing over de wijze waarop wordt gewerkt in de Inrichtingen voor Stelselmatige Daders (ISD). De inspectie constateert dat er te veel verschillen bestaan tussen de inrichtingen. Ook blijken niet alle inrichtingen zich te houden aan het verblijfsplan voor de veelplegers, waardoor voorgeschreven cursussen en trainingen niet worden gevolgd.

Bovendien lukt het de meeste inrichtingen niet in de eerste maand een verblijfsplan te maken voor nieuwe ISD'ers, zoals de wet voorschrijft.

Een ISD-maatregel wordt vaak opgelegd aan een draaideurcrimineel die ook met andere problemen kampt, zoals verslaving of psychische stoornis. Uit het inspectierapport blijkt dat veel meer ISD'ers dan verwacht ernstige psychische problemen hebben. De opvang voor deze veelplegers schiet tekort. Het gaat dan met name om het gedeelte van de straf die de veroordeelden buiten de cel volbrengen.

De inspectie concludeert dat al met al het ministerie van Justitie de ISD-maatregel moet verbeteren. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden