Illegale slagerij op stadsboerderij laatste druppel voor stadsdeel

Stadsboerderij El Rief moet mogelijk alsnog verdwijnen van de Osdorperweg vanwege illegale praktijken. De droom van eigenaar Magdy Zaki lijkt daarmee uiteen te spatten.

Stadsboerderij El Rief aan de Osdorperweg 685Beeld Dingena Mol

Stadsdeel Nieuw-West heeft de gemeente geadviseerd te kijken of het mogelijk is het huurcontract te beëindigen, en het terrein te ontruimen.
Dat advies komt voort uit een waslijst aan misstanden die de afgelopen jaren zijn geconstateerd op het terrein dat zakenman Magdy Zaki sinds 2012 huurt van de gemeente. Dierenmishandeling, illegale bebouwing, huurachterstanden - de beschuldigingen zijn niet mis. Begin mei kwam daar een illegale slagerij bij.

Zaki betrok de boerderij in 2012 met grootse plannen. De zakenman, die is afgestudeerd in de psychiatrie, wilde aan de Osdorperweg 685 een multiculturele stadsboerderij beginnen waar geestelijk en lichamelijk gehandicapte jongeren konden werken.

Dode kalfjes
Op een levensgrote tekening op een bord voor de woning is te zien wat Zaki voor ogen had. Op een keurig aangeharkt terrein moesten een restaurant, een koffiebranderij, een feestzaal, een kinderboerderij en een biologische winkel komen. Vijf jaar later is nog geen van de plannen gerealiseerd, afgezien van de biologische winkel die af en toe open is.

Eind 2014 werd Zaki beschuldigd van dierenmishandeling en kwam hij onder toezicht te staan van het stadsdeel. De Voedsel- en Warenautoriteit had bij een controle drie dode kalfjes aangetroffen en schreef in een vernietigend rapport dat sprake is van ongeschikte huisvesting en slechte verzorging van de dieren. Op filmpjes op internet zijn kalfjes in doodsnood te zien, tussen kadavers. El Rief wordt sindsdien bestempeld als 'horrorboerderij'.

Zaki is er destijds naar eigen zeggen ingeluisd door een dierenhandelaar die hem zieke kalfjes verkocht. De beschuldigingen van dierenmishandeling wuift hij weg. "Waarom zou ik dieren mishandelen? Mijn dochter zou me nooit meer aankijken als ik dat zou doen."

De verdenkingen van dierenmishandeling zijn niet het enige probleem. Volgens het stadsdeel zijn er huurachterstanden en staan op het terrein allerlei illegale bouwwerken.

Achter het huis waar Zaki met zijn vrouw en dochter woont, is een bijgebouw neergezet, dat volgens het stadsdeel 'zeer onprofessioneel' is gebouwd en niet voldoet aan de eisen. Zaki begrijpt daar niets van. "Het is toch een mooi gebouw? De controleurs maken overal een probleem van omdat ze overal een probleem van willen maken."

Het tekent de relatie tussen de zakenman en het stadsdeel. Zaki vindt dat hij wordt tegengewerkt; het stadsdeel vindt dat hij zich aan de regels moet houden. Vorig jaar is een bemiddelingstraject gestart, met het doel een oplossing te vinden voor de problemen. Zonder resultaat. Volgens het stadsdeel kwam Zaki afspraken niet na, waarna het traject werd beëindigd.

Illegale slagerij
Controleurs troffen begin mei een illegale slagerij aan en een zaal die zonder vergunning wordt gebruikt als feestlocatie. Zaki erkent dat hij vlees verkoopt in de biologische winkel naast de boerderij, maar begrijpt niet wat daar mis mee is, omdat 'hij de dieren niet zelf slacht'. Van een feestzaal is volgens hem nooit sprake geweest.

Volgens wethouder Ivens is duidelijk dat er veel is misgegaan bij El Rief. "Er is door experts dierenleed geconstateerd, dus ik ben blij dat de dieren daar weg zijn. Meneer Zaki kan zich niet achter anderen verschuilen. Hij is meermaals gewaarschuwd, ook door de Dierenbescherming. Dan heb je het heel bont gemaakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden