Illegale onderhuur: tot 18.500 euro boete

AMSTERDAM - Wie zijn sociale huurwoning illegaal onderverhuurt, kan vanaf volgend jaar rekenen op een boete van zo'n vijfduizend euro - als geen winst gemaakt wordt op de verhuur. Wie wel winst maakt op onrechtmatig gebruik van een huurwoning, kan een boete krijgen van maximaal 18.500 euro.

Hoe meer winst wordt gemaakt op het onrechtmatig gebruik van een huurhuis, hoe hoger de boete uitvalt. Maar ook de termijn speelt een rol, zegt Pim de Ruiter van de Amsterdamse Dienst Wonen. ''Als je jaren je huurhuis voor hetzelfde bedrag doorverhuurt aan je neefje, moet je ook rekenen op een fikse boete. Jouw neefje heeft dan jaren plezier gehad van een huis waar hij geen recht op had.'' Exacte bedragen moeten nog door het college van b. en w. worden vastgesteld. De regeling wordt, als de Tweede Kamer instemt, vanaf januari 2009 van kracht.
In Amsterdam wordt zo'n tien procent van de sociale woningvoorraad (ruim 200.000 woningen) onrechtmatig gebruikt. Hieronder valt niet alleen illegaal doorverhuren, maar ook bijvoorbeeld het houden van wietplantages. Het afgelopen jaar zijn 1700 onrechtmatig gebruikte woningen teruggebracht in de normale verhuur, meer dan ooit.

Tot nu toe kon de Dienst Wonen alleen een dwangsom opleggen. De Ruiter: ''Mensen konden nog onder een dwangsom uitkomen door de onrechtmatige situatie ongedaan te maken. Dat kan nu niet.''

Hij hoopt vooral op de preventieve werking van de boetes: ''Als je ziet wat voor bedrag je aan de broek kunt krijgen, krab je je wel twee keer achter de oren.'' (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden