Illegaal heeft recht op zorg

DEN HAAG - Verpleeghuizen moeten chronisch zieke illegalen die hier verblijven zorg bieden. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank.Zorgkantoor Agis moet binnen twee weken alsnog een ernstig zieke man uit Macedonië onderbrengen in een verpleeghuis. Hij kreeg geen plek, omdat dergelijke zorg aan illegalen niet wordt vergoed. De uitspraak heeft gevolgen voor naar schatting enkele duizenden illegalen die in een vergelijkbare positie verkeren.

Volgens de rechtbank heeft ieder mens recht op zorg. Dat is in internationale verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, vastgelegd. En dus moet de Macedoniër alsnog worden opgenomen. De rechtbank zegt niet wie deze zorg moet betalen. Sinds 2004 krijgen instellingen geen vergoeding meer van het rijk voor de zorg aan illegalen.

Koepelorganisatie Actiz stelt dat de kosten niet mogen worden afgewenteld op de verpleeghuizen. ''Wij willen alle zorg bieden, maar dat kan niet gratis. We zijn blij dat de rechtbank de zorgplicht legt waar die hoort,'' aldus woordvoerder Jan Willem Wits.

Volgens woordvoerder Esther van Doorne kon Agis niet anders dan de wet volgen. Nu de rechtbank heeft gesteld dat de man wel degelijk recht heeft op zorg, mag Agis de kosten nu toch vergoeden. ''Hierdoor valt de man gewoon binnen de AWBZ-voorwaarden en dus betaalt het rijk,'' stelt zij. De man zal zo snel mogelijk in een verpleeghuis worden geplaatst. Ook vreemdelingenorganisaties, zoals de stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt en Pharos, zijn blij met de uitspraak.

Deze week werd een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de financiering van hulp aan illegalen alsnog wordt geregeld. Die wet kan pas midden 2008 in werking treden.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank van Den Haag al dat de kosten van gedwongen opname in een psychiatrische kliniek moeten worden vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden