EuroPride

Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Ilias Zian, initiatiefnemer van de Marokkaanse boot.

Josien Wolthuizen
Ilias Zian was in 2014 initiatiefnemer van de eerste Marokkaanse boot tijdens de Canal Parade Beeld Mats van Soolingen
Ilias Zian was in 2014 initiatiefnemer van de eerste Marokkaanse boot tijdens de Canal ParadeBeeld Mats van Soolingen

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat was vier jaar geleden op de Turkse boot waarvoor ik was uitgenodigd door vrienden. Het was een emotionele dag, want het was kort na mijn coming-out. Zoveel mensen langs de kant die je supporten was iets compleet nieuws. Een heftige ervaring, maar ook echt bijzonder om te zien hoe wij met z'n allen, hetero's en homo's, een statement maken dat dit de manier is waarop we in Nederland met elkaar omgaan."

In 2014 nam je het initiatief voor de eerste Marokkaanse boot. Waarom?
"Omdat er te weinig homoseksuele rolmodellen zijn met een Nederlands Marokkaanse achtergrond. Ik wil laten zien dat je ongeacht je achtergrond gay kunt zijn. Het viel gelukkig mee hoeveel heftige reacties ik kreeg. Sterker nog: ik kreeg steunbetuigingen uit onverwachte hoek, bijvoorbeeld van oudere Marokkaanse mannen van de eerste generatie. Of de Marokkaanse boot iets heeft veranderd? Het gaat stapje voor stapje, maar ik denk het wel. Ik zie nu veel meer Marokkanen die uit de kast komen dan een paar jaar geleden. Dit jaar vaart er ook een Marokkaanse boot, maar de organisatie heb ik vanwege tijdgebrek overgedragen aan Souad Boumedien (lesbische politieagent met Marokkaanse roots, JW)."

Wat is je leukste herinnering aan de Gay Pride?
"De afgelopen jaren heb ik altijd op boten gestaan die op de een of andere manier beladen waren, zoals de Turkse en Marokkaanse boten. De Canal Parade is voor mij dus altijd dubbel geweest. Wat ik wel echt geweldig vind is Milkshake Festival. Dat is echt een hoogtepunt. Het is de ultieme manier om de vrijheid te vieren. Homoseksueel, lesbisch, transgender, hetero - het maakt er niet uit wie je bent."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Als ik de cijfers van Roze in Blauw (netwerk binnen de politie dat belangen van lhbt'ers behartigt, JW) moet geloven zijn er steeds meer incidenten. Maar ik weet niet of dat komt omdat er vaker melding van wordt gemaakt of dat er ook daadwerkelijk meer incidenten zijn. Ik merk er zelf in ieder geval weinig van. In West, waar ik woon, word ik weleens nageroepen, maar ik weet vaak niet eens zeker of dat echt om mijn geaardheid gaat. Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homoseksueel."

Ga je door de recente gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de schietpartij in Orlando, met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Daardoor heb ik juist nog sterker het gevoel dat het nodig is en we moeten laten zien dat het ook anders kan."

Heb je nog tips voor deze editie van de Gay Pride?
"Voor mij gaat de Gay Pride ook absoluut om zichtbaarheid en bewustwording door kunst en cultuur. Ik kan daarom de tentoonstellingen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, onder andere over de geschiedenis van de Roze Zaterdag, van harte aanraden. In diezelfde OBA is 31 juli ook Pink Pop & Poetry. Dolly Bellefleur zingt dan onder begeleiding van een band allerlei Songfestivalliedjes. Hartstikke leuk."

Eerder in deze serie: Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'

Ilias Zian Beeld Olivier Middendorp
Ilias ZianBeeld Olivier Middendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden