PlusColumn

Ik zit achter op de bierfiets en maak me zo klein mogelijk

Yasmina AboutalebBeeld Agata Nowicka

'Drink your drink, faggot!" Onder luid gejoel van twaalf man slaat een rossige jongen zijn beker bier achterover.

Amper vijf minuten geleden hadden de jonge mannen nog beleefd mijn hand geschud en nu zitten ze erbij als een stelletje bokito's. Ze springen op en neer op hun zadels, hangen aan de stalen constructie van het afdakje.

Ik zit achter op de bierfiets en maak me zo klein mogelijk. Dit wordt een lange rit. Maar het is mijn eigen schuld. Ik wilde zo nodig een keer niet met een grote boog om zo'n vrijgezellenfeest op wielen fietsen, maar er eens bij zitten. Participerende journalistiek, of zoiets.

Iéééék! Iéééék! Het geluid dat onder de bar vandaan komt, is onverdraaglijk als krassende nagels over een schoolbord.

Ik kijk een paar keer nadrukkelijk naar de onderkant van het bierconstruct, zo van: 'Gaat het wel allemaal lekker daar, overleven we dit?', maar dat maakt de mannen niks uit. Ik word volledig genegeerd, en het geluid ook. Ze schreeuwen gewoon nog wat harder.

Haast hebben ze ook al niet. Met de snelheid van een beschonken slak zwalkt het gevaarte over de weg, half op het fietspad, half op de weg. In de Raadhuisstraat aangekomen, botst het fietscafé achter op een auto. "Sorry man!" roept de bob die aan het stuur zit.

Hij is in dienst van Fun Amsterdam, een bedrijf in een rokerig hol in de Spuistraat dat dit soort 'fun'-activiteiten organiseert, en moet alles in de goede banen leiden. Dit soort ongelukjes kan hij niet gebruiken. Hij glimlacht nog eens naar de automobilist, die besluit weg te rijden.

Spuistraat, ter hoogte van restaurant d'Vijff Vlieghen. In onverstaanbaar Nieuw-Zeelands zet een van de mannen een lied in. In de cafés aan weerszijden van de straat kijken mensen op van hun uitsmijters. Toeristen maken lachend foto's en filmpjes van ons, een Amsterdammer tikt met een vinger tegen zijn voorhoofd.

"Holy fuck, there's a traffic jam," wijst een van hen ineens op de eindeloze rij stilstaande auto's achter hen. Maar de jongens zijn de beroerdste niet, want als op het Spui de tram komt aanrijden, maakt een van hen een galant gebaar naar de bestuurder om hem voor te laten.

Die grijnst en steekt zijn duim op. Als de jongens even later op de Nieuwezijds Voorburgwal weer langs de trambestuurder peddelen, beantwoordt die hen met luid gebel. De bierfietsers joelen.

Na negentig zeer lange minuten komt de eindbestemming in zicht. Ik ben blijkbaar niet de enige die ernaar uitkijkt, want vlak voor de eindstreep springen de mannen van hun zadels, richting het dichtstbijzijnde café.

De halve liters werken nogal op de blaas, verklaart een jongen. Dan ziet hij ineens hoeveel mensen naar hem en de bierfiets staren. "Waren we luidruchtig?" vraagt-ie.

Yasmina Aboutaleb (1986) rapporteert op dinsdag en donderdag voor Het Parool vanuit de stad. Lees al haar columns terug in het archief.

Reageren? yasmina@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden