'Ik zal hier de komende tijd niet veel zijn'

Obama (r) en Bush in de 'Oval Office'. Foto EPA/Eric Draper Beeld
Obama (r) en Bush in de 'Oval Office'. Foto EPA/Eric Draper

WASHINGTON - Het zinnetje ontging meereizende verslaggevers in het vliegtuig van de aanstaande president niet. Na zijn bezoek aan George W. Bush het Witte Huis zei Barack Obama gisteren op de retourvlucht naar Chicago in zijn mobiele telefoon: ''Ik zal hier in Washington de komende weken niet al te veel tijd verdoen.''

Toch was de eerste ontmoeting tussen de gaande en komende man 'goed, constructief, ontspannen en vriendelijk' verlopen, volgens de woordvoerster van Bush, Dana Perino. Obama's zegsman, Robert Gibbs, sprak zelfs van 'toch wel een gedenkwaardige dag'. De president elect zou zijn aanstaande voorganger 'hoffelijk' hebben gevonden. ''Ik denk niet dat ik het bedremmeld zou kunnen noemen,'' zei Gibbs, gevraagd naar de houding van Obama in het Witte Huis. ''Tegen mij zei hij over de Oval Office: ''Werkelijk een aardige kantoorruimte.''

Er lekte uiteraard niets uit van wat beide heren in hun tête-à-tête, dat iets meer dan een uur duurde, hadden besproken. De economie, ongetwijfeld, de stand van zaken in beide oorlogen, in Irak en Afghanistan. Het enige dat vaststaat, is dat Obama Bush met klem verzocht de noodlijdende automobielindustrie te hulp te komen, hetgeen de zittende president tot dusverre heeft geweigerd, hoewel General Motors het einde van het jaar niet dreigt te halen.

Bush zou hebben toegestemd er eens naar te zullen kijken, als dan de Democraten in het Congres hun verzet opgeven tegen het vrijhandelsverdrag dat Bush zo graag nog met Colombia wil sluiten.

Maar de meeste aandacht ging toch uit naar de komende en gaande first ladies. Laura Bush leidde Michelle Obama rond in alle drieendertig vertrekken op de eerste en tweede verdieping, en stelde haar voor aan de belangrijkste man in het Witte Huis, de chef-huisbewaarder Stephen W. Rochon, voorheen admiraal bij de US Navy.

Michelle Obama greep het bezoek aan Washington aan om een geschikte school voor haar dochtertjes Malia en Sasha te zoeken. Ze bezocht later op de middag de Georgetown Day School, gekarakteriseerd als een van de populairste privéscholen in de Amerikaanse hoofdstad.

Obama zal Bush niet hebben verteld welke van diens presidentiële besluiten van de afgelopen tijd hij onmiddellijk na zijn beëdiging op 20 januari zal herroepen. Mensen uit het overdrachtsteam van Obama lieten gisteren doorschemeren dat de uitbreiding van de oliewinning in de VS er in elk geval toe zal behoren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden