Plus

'Ik woon liever in een hotel dan op 9 vierkante meter'

In Amsterdam is er nog altijd een nijpend tekort aan studentenkamers. Projectontwikkelaars duiken de laatste jaren op deze lucratieve markt. Zo kun je voor ruim 900 euro per maand een studio huren in een studentenhotel. Inclusief schoonmaak.

Rawoued Bouguila woont op de campus in Diemen. Samen met een vriend betaalt hij 900 euro. Beeld Maartje Geels
Rawoued Bouguila woont op de campus in Diemen. Samen met een vriend betaalt hij 900 euro.Beeld Maartje Geels

Na de hospita, studentenhuizen en studentenflats bood de containerstudio soelaas voor krapte op de studentenwoningmarkt. De laatste tijd is ook het studentenhotel bezig aan een opmars, want extra woonruimte voor studenten is nog altijd hoognodig. De 'studiohotels' lijken een druppel op een gloeiende plaat, maar wellicht een druppel van goud.

In de Wibautstraat in Amsterdam staat een studentenparadijs in de vorm van een gebouw van twaalf verdiepingen. Zwarte letters op beton: The Student Hotel. Binnen strak design en comfort: pooltafels, studieruimtes en loungestoelen.

Studenten kunnen een 'semester package' boeken, voor maximaal tien maanden een gemeubileerde kamer en badkamer, de keuken is gemeenschappelijk. Het is inclusief schoonmaakdienst en linnengoedservice.

"Ik vind het concept goed, maar de schoonmaakservice schiet wat tekort voor een maandelijkse huurprijs van 920 euro," zegt economiestudente Maria Ionescu (21). Haar tijd zit er bijna op. Binnenkort verruilt ze haar twijfelaar en bureau voor een plekje van veertien vierkante meter op de zusterlocatie in Amsterdam-West.

'Eindelijk geen muizen'
Masterstudente Enka Merko (23) is het niet met haar eens. "Ik woon al vijf jaar in Amsterdam en ben recent bewust verhuisd. Voor het eerst geen muizen meer." Studenten komen elkaar tegen in de gemeenschappelijke ruimtes. Tijdens een potje tafeltennis of bij feestjes georganiseerd door studenten, de 'hotel-ambassadeurs', op kosten van The Student Hotel. Merko: "Ik voel me niet meer alleen."

Studenten van eigen bodem wonen steeds vaker thuis, maar de komst van de buitenlandse student houdt de krapte op de studentenwoningmarkt op peil. Zo'n 10 procent van de studentenpopulatie in Nederland is internationaal, mede door het brede programma-aanbod in het Engels.

Tot en met 2021 staat in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de ontwikkeling van respectievelijk 4600, 4200 en 1500 studio's in studenthotels gepland. Dit sluit aan bij de Europese trend: in 2017 werd 13,6 miljard euro geïnvesteerd in studentenhuisvesting, een toename van 29 procent ten opzichte van 2016.

Het Amerikaanse Greystar is een van de spelers. "Studentenhuisvesting is niet langer voorbehouden aan het informele circuit," aldus de Nederlandse topman Mark Kuijpers. "De wooncategorie wordt erkend, zowel door klanten als institutionele beleggers. Al valt er zeker een inhaalslag te maken op het gebied van aantallen en kwaliteit."

Dorps karakter
Greystar werkt aan uitbreiding van Campus Diemen Zuid. Naast de 941 bestaande studio's komen er 800 wooneenheden bij voor studenten en starters. Hoewel de exploitatie van een studentencomplex relatief intensief is, loont het servicemodel. Op Campus Diemen Zuid vertrekken studenten na zo'n drie jaar. Een Albert Heijn, een koffietentje en een pizzeria geven de campus een dorps karakter.

Getogen Amsterdammer Rawoued Bouguila (21) woont zo'n veertien maanden op de campus in Diemen. "Met een vriend heb ik een muurtje geplaatst in een studio van 46 vierkante meter, we betalen nu 900 euro met zijn tweeën." Met de metrohalte naast de deur is hij in een kwartiertje in het centrum. "Ik ben aan het kijken of ik terug kan naar mijn stadje, maar ik zit liever hier dan 700 euro te betalen voor een kamer van negen vierkante meter."

Tot en met 2021 staat de ontwikkeling van 4600 studio’s voor studenten in Amsterdam gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden