Plus

'Ik wilde pas overstappen als de ziekenhuisfusie klaar was'

Wouter Bos (54) verruilt Amsterdam UMC voor Invest-NL, een nieuwe staatsbank die verduurzaming nastreeft met publiek-private investeringen. Ook daar wordt hij bestuursvoorzitter.

Wouter BosBeeld anp

Wat houdt uw nieuwe functie in?
"Ik kom aan het hoofd te staan van een staatsdeelneming die zich richt op de financiële ondersteuning van jonge, talentvolle bedrijven die bijvoorbeeld daling van het energieverbruik nastreven, of het terugdringen van de kooldioxide-uitstoot. Die bedrijven hebben moeite om volledig te worden gefinancierd vanuit commerciële partijen, omdat de winst­gevend­heid te weinig is gegarandeerd."

"Via Invest-NL kan de overheid bijspringen, zodat verduurzaming van de economie toch van de grond komt. We krijgen een investeringskapitaal mee van 2,5 miljard euro. ­Invest-NL wordt een zelfstandig bedrijf, maar de overheid is grootaandeelhouder. Schiphol zit ook zo in elkaar."

Hoe bent u bij Invest-NL terecht­gekomen?
"Ik ben door een headhunter benaderd. Tijdens mijn sollicitatie ben
ik bevraagd door hoge ambtenaren van de ministeries van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. Sommigen van hen werkten onder mij als minister van Financiën. De rollen waren nu omgekeerd."

"Invest-NL is een initiatief van het vorige kabinet. Het moet nog volledig van de grond komen. We gaan ongeveer honderd mensen aannemen, een kantoorlocatie bepalen en de modus operandi vastleggen. Daar begin ik in oktober mee. In het voorjaar van 2019 willen we operationeel zijn."

Wanneer wist u dat u naar Invest-NL zou gaan?
"Ik heb op 30 mei een gesprek over deze functie gehad en pas op 27 juni was het definitief. Vrijdag heb ik iedereen in de ziekenhuizen op de hoogte gesteld."

Op 7 juni werd de fusie tussen AMC en VUmc officieel getekend. U was toen al kandidaat voor een nieuwe baan?
"Ja."

Kan dat wel?
"Ja, zo werkt het nou eenmaal. Mijn raad van toezicht was al eerder volledig op de hoogte van mijn interesse voor deze functie. We wisten niet wanneer de baan beschikbaar zou komen, maar ik heb mijn belangstelling ervoor netjes gemeld toen ik mijn contract met VUmc in 2017 verlengde."

"Daarnaast neem ik aan dat u uw werkgever ook niet meldt als u elders solliciteert. Sollicitanten kunnen immers afgewezen worden, dat geldt ook voor mij. Er is met drie zware kandidaten gesproken voor de functie bij Invest-NL, begreep ik. Het was geen kat in het bakkie."

"Ik kreeg bij mijn aantreden als bestuursvoorzitter van het VUmc vijf jaar geleden twee grote opdrachten: financieel gezond worden en de fusie met het AMC tot stand brengen. Beide opdrachten waren bijna volbracht toen ik solliciteerde, dus ik vond dat het kon."

"Ik heb steeds voor ogen gehad de overstap pas na de fusie te maken. Dat is gebeurd, al moet de juridische fusie met het AMC nog verder gestalte krijgen, maar daarvoor is een goede, stevige basis gelegd."

Wat spreekt u aan in uw nieuw functie?
"Ik ben 54 jaar, ik houd van een nieuwe werkomgeving waarbij ik nieuwe resultaten kan bereiken. De wereld van slimme, jonge mensen die met start-ups verduurzaming tot stand willen brengen, vind ik interessant en belangrijk. Het combineert een aansprekende doelstelling met de kennis die ik heb."

"Maar dat begint pas over drie maanden. Tot die tijd werk ik in het ziekenhuis."

Nieuws ontvangen in stilte

Met 'teleurstelling en dankbaarheid' heeft Amsterdam UMC gereageerd op het plotselinge afscheid van Wouter Bos, zegt Hans Romijn, bestuursvoorzitter van het AMC.

Net als Romijn speelde VUmc'er Bos een voortrekkersrol in de bestuurlijke fusie van AMC en VUmc, die op 7 juni werd beklonken. Sindsdien trekken beide academische ziekenhuizen gezamenlijk op als Amsterdam UMC.

Bos en Romijn werkten de afgelopen jaren zeer intensief samen om de fusie tot een goed einde te brengen. "Er viel een lange stilte toen Bos het nieuws vorige week bekendmaakte," zegt Romijn. "Niemand had het zien aankomen, ik ook niet."

Precair is dat Bos al in de race was voor zijn nieuwe betrekking toen de ziekenhuisfusie op 7 juni werd ondertekend. "Ik heb mij afgevraagd of Bos ons eerder op de hoogte had moeten stellen, maar ik ben ervan overtuigd dat het niet anders kon," aldus Romijn.

"Je kunt niet fuseren in de wetenschap dat de bestuursvoorzitter van een van de fusiepartijen misschien kort na de fusie vertrekt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden