Column

Ik wil weer poorter van de stad zijn

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Dinsdag spraken we in De Balie over de natiestaat. Is dat nou een ouderwets idee of niet?

Eigenlijk was de eerste vraag ook de moeilijkste. Wat is een natie? Eén volk, één taal, één grens? Waaruit bestaat dan dat volk? En wie bepaalt die grens?

En die taal... Welke taal bedoelt men dan? Zijn de Friezen een volk? Hebben die recht op hun eigen land? De Zeeuwen?

Ik kan de hele discussie hier niet weergeven, maar het was interessant. We vroegen ons af wat een natie was in verband met de EU. Is de EU iets dat vrede brengt? Iets dat beter voor ons is? Is het voor ons voordelig?

Ik ben oudt - ja, inderdaad, zetter, met dt - zo oud, ben ik, zeg ik Reve na. Ik hou erg van Holland. En binnen Holland hou ik het meest van Amsterdam.

Ik kan Amsterdam en Holland politiek net aan. Maar de EU? Ik snap niks van de politiek en Europa. Ik ken de mensen niet van het Europees Parlement, ik ken niemand van de Europese Commissies - ik zie wel eens een dronken voorzitter langskomen via Twitter of Facebook en dat schijnt allemaal maar te kunnen, en ik denk: daar wil ik nooit op stemmen.

Ben ik nou ouderwets? Die stomme Nederlanders, ik hou van ze. Welke kleur ze ook hebben, zeg ik politiek correct. Maar juist die roomblanke Nederlander met die witte benen die zijn Duitse buurman meehelpt in Zuid-Frankrijk de tent op te zetten, is mij lief als hij, als de tent staat, opeens tegen de Duitsers zegt: "Wollen sie koffie? Mijn wijf macht koffie. Lekker. Mit ein sigaar?"

Ik geloof niet dat we Europa democratisch kunnen regelen, al spreekt iedereen Engels, wat nooit gaat gebeuren. Het vervelende van Europeanen is namelijk dat ze geen Hollanders zijn. Ooit koffie met een sigaar aangeboden gekregen in het buitenland?

En eerlijk: ik heb het graag klein. Ik wil graag de stadstaat Amsterdam. Ommuurd, verdedigd door een eigen leger. Alleen leuke mensen mogen binnen de poorten. En wie leuk is, bepaal ik. Ik discrimineer dus op leuk.

O ja, ik discrimineer ook op mooi. Wie mooi is, mag ook binnen. Onlangs was ik in het Stadsarchief en ontdekte dat de Holmannen in 16-zoveel al de poorters van de stad waren. Ik wil weer poorter zijn.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden