Column

Ik wil vrij zijn één miljard uit te geven aan hoeren en coke

Theodor Holman

Eergisteren werden op Sicilië 31 leden van de maffia opgepakt. Ik heb daar nooit iets van de maffia gemerkt. Wel heb ik maffiaverhalen gehoord. Zo viel la polizia daar vorig jaar een grote boerderij binnen die volgepropt lag met geld: één miljard euro in contanten. En, hoorde ik, de gearresteerden - de maffiatop - zouden eruit hebben gezien als gewone boeren.

Gisteren verdiepte ik mij in het WRR-rapport Hoe ongelijk is Nederland? Daarin staat dat de rijkste tien procent van de Nederlanders 61 procent van het totale vermogen in Nederland bezit, en de rijkste twee procent één derde van het totale vermogen. Het is wat de Franse econoom Thomas Piketty ook steeds beweert.

Nu heb ik daar niets op tegen, behalve dan dat ik ook tot ten minste die tien procent wil horen. Maar ik dacht wel dat die rijkste tien procent hetzelfde probleem heeft als die maffialeiders. Namelijk: wat doe je met je vele geld?
Stel dat ik één miljard euro had! Eerlijk verdiend. Belasting is er al af. Wat zou ik dan doen? Nou, niet aan de overheid afstaan, hoezeer ik ook besef dat die daar goede dingen mee doet. (Sociaal stelsel, bijvoorbeeld.) Maar daar heb ik al belasting voor betaald.

Het antwoord op die vraag hangt af van mijn levensbeschouwing en die is: ik wil vrij zijn in mijn keuzen. Als ik één miljard wil uitgeven aan hoeren en coke, wil ik vrij zijn dat te doen. (Trouwens, het is mij opgevallen dat de mensen die ik ken en die vaak naar de hoeren gaan en coke gebruiken, altijd armer zijn dan ik, maar dit terzijde.)

Maffialeiders moeten dit probleem herkennen. Wat wil je, als je alles kunt kopen, echt? Zij willen blijkbaar boer blijven.

Als ik een miljard heb, koop ik Het Parool van mijnheer Van Thillo, een oude Fender-stratocaster en een andere mand voor Moor en steun ik medisch-wetenschappelijk onderzoek. Maar dan weet ik het ook niet meer. Ik zou misschien wel bij die maffiaboeren op Sicilië wat lekkere koffie willen drinken om over deze problemen te praten. En als zij mij dan zoiets vragen als: "Dobbiamo inviare la testa di un cavallo al signore Piketty?" zeg ik natuurlijk: "Nee... hij is wel aardig..."
Ik eis vrijheid te doen met mijn geld wat ik wil! Ook al is dat alles in een oude boerderij bewaren.

Ik wil vrij zijn één miljard uit te geven aan hoeren en coke

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden