Column

'Ik wil tijdens dat diner een fijne Matthijs van Nieuwkerksfeer'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Het Parool
Theodor HolmanBeeld Het Parool

Lezers, ik heb een brief gekregen van een op een na hoogst geplaatst persoon - ik mag niet zeggen van wie. Na allemaal heel aardige, wat slijmerige zinnen over mij, die ik om redenen van bescheidenheid niet zal citeren, kwam er een vraag.

'In februari ga ik een soort Correspondents Dinner houden. Ik nodig je hierbij uit als mijn gast. Maar... zou je wel wat grappen voor me willen bedenken? Het mogen heus wel leuke grappen zijn, maar natuurlijk wel beschaafd. Ik denk aan grapjes zoals Pieter Derks die maakt of Dolf Jansen. Vind je die ook zo leuk? Een Claudia de Breij.

Dus beschaafde humor. Geen Geenstijlgrappen graag, en dus ook geen Theo van Gogh-humor. Je begrijpt me wel. Dus geen gruwelijke grappen over dode jongetjes aan het strand, of over zwarte mensen (een Zwarte Pietgrapje mag natuurlijk wel, als je maar niemand beledigt) en natuurlijk ook geen grappen over vluchtelingen of asielzoekers. Het mag wel, maar ze moeten niemand beschadigen. (Ik denk aan een lieve asielzoekster die iets leuks zegt over ons land of over mij. Of aan een asielzoekerskind met een leuke uitspraak.)

Daarom ook geen grappen over de islam of islamieten. Je mag wel over Isis grappen maken, maar dan moet je de islam erbuiten laten. Grappen over Donald Trump mogen natuurlijk. Leuk zelfs. Wat ik wel kan hebben, zijn relativerende grappen over de VVD. Zodat jullie van de pers zeggen: 'Nou, hij kan zichzelf goed relativeren.' Alleen een verzoek, en hou dat geheim: ik denk dat tegen die tijd Anouchka van Miltenburg al vertrokken is, en trap haar niet na. Dat kan echt niet.

Ik denk zelf dat er misschien leuke grapjes te maken zijn over het klimaat. ('Daar heb je hem wéér' - had ik gedacht, of is die slap?)

Ik wil nog meegeven dat ik vind dat humor moet verbinden. De humor moet van alle Nederlanders zijn. Je kunt met humor ook uitstralen wat je wil zijn: een beschaafd land. Ik wil tijdens dat diner een fijne Matthijs van Nieuwkerksfeer: gezellig, vlot, snel - snap je wat ik bedoel?

Geen cynisme, maar Godfried Bomans, als je dat nog wat zegt. Of Wim Sonneveld. Die humor, die toon. Toon Hermans. (Grapje.) Het moet heel leuk worden. Mocht er in het land iets ergs zijn gebeurd en het kabinet gevallen zijn, dan zul je wel benaderd worden door Martin Bosma.'

Wilt u reageren op deze column? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden