Column

Ik wil strijden om oorlog te voorkomen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Er zijn woorden die lijken op gezond voedsel, terwijl ze dat niet zijn. Je denkt worteltjes te eten, maar het is vettige suikerwaar die rechtstreeks de aorta wil dichtslibben.

Het woord 'verbinding' is zo'n wortel met te veel landbouwgif.

Er moet gestreefd worden naar 'verbinding', want er is te veel 'wantrouwen' (een zogenaamd ongezond woord), en we willen toch ook geen 'haat' (eveneens een ongezond woord), maar liever 'verbinding', want met verbinding, ja, dan zijn we met elkaar (elkaar is 'n héél gezond woordje) zo heerlijk verbonden.

En als we dan met elkaar verbonden zijn, vliegen de engeltjes uit onze oren, en blazen zij op hun kleine trompetjes. Alle mensen zullen broeders zijn. Verbinding, het groene woordje - je krijgt er alleen een plakkerige bek van en je adem gaat ervan naar poep stinken!

Waarom moet ik zomaar verbinding willen? Met wie? Met een stel achterlijken die homo's discrimineren, vrouwen minderwaardig vinden, Joden haten en geweld niet schuwen?

Ik wil die bestrijden.

Maar strijd mag niet meer. Strijd schijnt een heel ongezond woord te zijn; daar krijg je pijn van. Daarom wil niemand meer voor wat dan ook strijden. Strijd, dat is synoniem voor oorlog - dat is het ergste wat er is.

Maar ik wil juist strijden om oorlog te voorkomen. En dat voorkomen bereik ik niet met verbinden. Met verbinden bereik je niets. Verbinden is namelijk niet iets wat je opgelegd moet krijgen, het is iets wat vanzelf ontstaat - of niet. Als ik mensen het woord 'verbinden' hoor gebruiken, denk ik meteen aan een gedwongen huwelijk.

Verbinden, harmonie, een brug bouwen, met elkaar - en zo zijn er nog vele woorden die gebruikt worden om zogenaamd beschaafd gedrag op te leggen om te veinzen hoe beschaafd men zelf is. Maar wat het vooral toont, is een beschaving die in verval is geraakt omdat men liever een oprechte strijd vermijdt.

"Maar er is toch niets mis mee?"
"Verbind je je dan ook met racisten? Met fascisten? Met gewelddadige ideologen?"

"Je gebruikt zelf het woord strijden, dus je bent ook voor geweld."
Aldus een discussie die ik gisteren voerde met een verbinder.
Ik zeg strijd, zij denken dat ik een wapen heb en dat wil gebruiken.
Mijn floret is mijn tong, mijn geweer is mijn pen en mijn fragmentatiebom bestaat uit redeneringen en argumenten.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden