PlusColumn

'Ik wil mijn oude Tijs terug!'

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Op Mediacourant.nl, mijn favoriete site voor medianieuwtjes, las ik dat Tijs van den Brink in EO Visie een boze column over Jeroen Pauw had geschreven.

Tijs vond dat Jeroen 'een beetje radicaliseert in zijn afkeer van religie', omdat hij over de Koran, de Thora en de Bijbel had gezegd: "We weten allemaal wel, als je je een beetje verdiept, dat die boeken verschrikkelijk zijn, dat ze altijd oproepen tot geweld."

Tijs van den Brink wilde Jeroen Pauw dolgraag interviewen voor Adieu God, het programma waarin hij kerkverlaters interviewt over het hoe en waarom van hun goddeloosheid. Jeroen Pauw wil dat niet, maar nodigde Tijs na diens columns uit in zijn programma, waar een warrig gesprek over heilige boeken volgde.

Nu Tijs van den Brink bezig is met het tot de orde roepen van zijn collega, zou ik op mijn beurt graag Tijs van den Brink tot de orde willen roepen.

In de goeie ouwe tijd waren er weinig mensen op de radio van wie ik zo genoot als van Tijs van den Brink. Toegegeven, dat waren dan ook tijden dat niet alles op Radio 1 óf ultrakort óf gezellig hoefde te zijn.

Ik herinner me bijvoorbeeld een interview met de toenmalige minister van Sociale Zaken, Aart Jan de Geus, die misschien wel een uur lang werd gemarteld door Tijs. Zo werden vele, vele gezagsdragers door hem onder handen genomen.

Tijs was op de hoogte. Tijs was kritisch. Tijs nam met geen enkel ontwijkend antwoord genoegen. Tijs bleef maar dooremmeren. Het leek mij de hel politicus te zijn en met Tijs van den Brink te worden opgesloten in een kleine radiostudio.

Maar toen moest Tijs op de televisie. Hij werd aan een gezellige tafel gezet met de wild gesticulerende Andries Knevel. Er schoof natuurlijk vaak een politicus aan, maar ook altijd iemand als Gordon om alles lekker weg te lachen.

Zo werd Tijs besmet door het virus van 'het gezellige magazine'.
Op de radio presenteert Tijs Dit Is De Dag: met z'n allen kletsen aan tafel. Op tv heeft hij De tafel van Tijs: een gezellige mix van gasten, onder wie meestal een hippe theoloog. Tot mijn schrik is hij soms copresentator van het sportforum van Langs De Lijn en zit hij vurige meningen over PSV te debiteren.

Strenge Tijs is gezellige Tijs geworden. En ik snap niet waarom.
Ik wil mijn oude Tijs terug!

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden