Column

Ik wil het niet over Sylvana Simons hebben

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman. Beeld Wolff
Theodor Holman.Beeld Wolff

Er is een val waarin een columnist niet moet trappen. Dat is dat het nieuws leuker is dan de column die je erover kunt schrijven. Stel dat het nieuws is: 'Wilders naakt in musical', dan moet je daar eigenlijk van afblijven, want je kunt met je column nooit over dat nieuws heen.

Amateurcolumnisten maken die fout vaak. Gisteren dacht ik eerst dat het een grap was: 'Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk.' Maar toen bleek het serieus te zijn. Dat was het moment waarop ik dacht: dit kan ik niet overtreffen, ik moet me beheersen en er niet over schrijven.

Toen zag ik Sylvana Simons bij De Wereld Draait Door. Ze snaterde liflafjes van domheid. Ze vond het bijvoorbeeld begrijpelijk dat Ebru Umar was gearresteerd en veertien dagen landarrest had gekregen omdat ze 'Fuck you, Erdogan' had geschreven. En ik dacht alleen maar: beheers je, Holman, beheers je.

Feitelijk vond ik alles wat Sylvana over Ebru zei hard en kwaadaardig, geformuleerd in een onduidelijke brabbeltaal, alsof ze ingewikkelde drielettergrepige kreten in een willekeurige volgorde opdreunde.

Maar ik vond niet dat ik over Sylvana moest schrijven - te absurd. Dus ik ging nog eens bekijken wat de Tweede Kamer te zeggen had over de affaire Ebru. Dat was ook vrij weinig. Maar het vreemde was wel dat de Denk-partij afwezig was. Die maakte zich namelijk op voor dat televisieoptreden bij DWDD met Sylvana.

Hoe gênant kan een politieke partij zijn. Een allochtonenpartij die wegblijft bij een allochtonendebat. Ik dacht wel: laat Denk alsjeblieft vijf zetels halen, zodat we Sylvana in de Kamer krijgen en alle columnisten van Nederland minstens vier jaar kopij hebben. Maar nu schrijf ik weer over haar, en dan moet ik niet doen.

Het moet hier gaan over Erdogan die Turkije aan het omvormen is tot Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw - om eens een goede Godwin te laten ontsnappen. Zijn vertegenwoordigers zijn al in onze politiek doorgedrongen en zitten als Denk in de Kamer. Zogenaamd voor de allochtonen.

Maar ze maken van allochtonen allochtonenvoer dat ze opvreten om hun honger naar macht te stillen. En bij die partij zit nu Sylvana te snateren met kennis die in een halve speldenkop kan en een allure die past in een lucifersdoosje. Nou schrijf ik verdomme weer over haar! Mijn excuses.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden