Schoolkeuze

'Ik wil een school waar ik veel kan sporten'

Duizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Kadé Mpia Bosenzo (11).

Kadé Mpia Bosenzo: Het lijkt me leuk weer eens de kleinste te zijn. Beeld Eva Plevier
Kadé Mpia Bosenzo: Het lijkt me leuk weer eens de kleinste te zijn.Beeld Eva Plevier

'Ik ben met mijn moeder al naar best wat scholen geweest en ik ga er nog naar twee. Maar ik weet al welke school op nummer 1 komt: het Sint Nicolaaslyceum, want die hebben veel sportactiviteiten. Je hebt er twee keer in de week gym en als naschoolse activiteit kun je een sport kiezen die je een paar weken gaat doen en waar je dan goed in wordt.

'Ik zit op een Montessoribasisschool, maar wil naar een middelbare school met traditioneel onderwijs. Eens kijken hoe dat is. Veel kinderen uit mijn klas willen ook naar het Sint Nicolaas. Van mij hoeft dat niet, ik wil juist nieuwe kinderen leren kennen.

Sommige scholen vond ik niet leuk, zoals het Berlage. Daar was geen fijne sfeer en ik denk dat er veel kinderen op zitten die van vechten houden.

Op het Geert Groote College - dacht ik, of was het een andere school? - kun je ook Spaanse les doen. Ik wil Duits en Spaans leren, dan kan ik later makkelijker bij goede voetbalclubs terecht. Ik spreek al Frans en Engels omdat ik een paar jaar in Afrika heb gewoond en op een internationale school zat.

Ik heb wel zin in de middelbare school. Het lijkt me leuk om weer eens mee te maken hoe het is om de jongste te zijn en je hebt veel meer vakken dan op de basisschool. Ik vind de loting wel spannend, want ik wil echt heel graag naar het Sint Nicolaaslyceum."

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Kadé Mpia Bosenzo (11), Oost.
Schooladvies: havo.
Wil later profvoetballer worden en voetbalt nu al drie keer per week bij Zeeburgia.

Lees ook de eerdere afleveringen uit deze serie:
Keet Boskamp: 'Een kleine school lijkt me gezellig'
Barend Biekman: 'Ik vind het niet belangrijk waar mijn vriendjes heen gaan'
Fay Oelrich: 'Liever een school waar ik eerst in een havo/vwo-klas kom'

Hoe gaat dat ook alweer, een middelbare school kiezen?

Leerlingen worden op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. In de periode van 27 februari tot en met 10 maart moeten leerlingen een voorkeurslijst inleveren met op nummer 1 de school waar ze het liefst op terechtkomen.

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen 4 scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van 6 scholen geadviseerd. Havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs 12 scholen op de lijst te zetten.

Vervolgens wijst een computer elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer. Als een lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of de school die bovenaan de voorkeurslijst staat plaats heeft. Is die school vol, dan wordt gekeken naar de tweede voorkeur, enzovoorts.

Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden