Column

Ik wil Deltawerken om onze beschaving te beschermen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"Ik verafschuw jullie conservatisme," zei ik ­tegen mijn vader.

"Jullie hippies zijn conservatief."

"Ik ben geen hippie!"

"Wat ben je dan? Je verandert elke veertien dagen van opvatting. Ben je nog communist? Anarchist? Provo?"

Als mijn vader columns had geschreven, had hij prima op deze plek in de krant gepast, maar dat begrijp ik nu pas. Ruzie was de meest beleefde omgangsvorm tussen ons beiden.

Ik heb mijn vader altijd gezien als een conservatief, maar dat vond ik destijds iedereen die niet op de CPN of de PSP stemde. Mijn vader was een echte DS'70'er.

DS'70 was een centrumrechtse sociaaldemocratische partij; als ze nog zouden bestaan, zou ik overwegen om op ze te stemmen, maar ik geloof dat ik die partij destijds bestempelde als fascistoïde.

Fascistoïde - zo noemden we het naoorlogse eczeem dat alleen voorkwam bij de vooroorlogse generatie die er razendsnel door besmet raakte en alleen ontdekt kon worden door de naoorlogse jonge turken die zelf leden aan maatschappelijke rode hond.

Mijn vader (en mijn moeder trouwens ook) waren met een nie-wieder-mentaliteit uit de Tweede Wereldoorlog gestruikeld, en dat maakte ze angstig en gek genoeg fel antirood. Communisten waren de nieuwe fascisten, Rusland het nieuwe Duitsland.

De oubollige jaren vijftig, waarvan ik ook het resultaat was, zagen ze als iets dat behouden moest blijven en dat rustig modern kon worden. De Deltawerken - zo moest er gedacht worden; iets groots en stevigs bouwen dat stormen kon weerstaan en een vloedgolf kon keren.

Achteraf had mijn vader gelijk: wij hippies waren tegen de moderniteit. Dus ook conservatief. Liever een kaars dan elektrisch licht, liever een jasje van het Waterlooplein dan maatkleding, liever een commune dan een eigen huis.

"Wat ben jij conservatief geworden," zegt een oud-collega. Ik antwoord dat ik conservatief ben omdat ik juist terdege besef dat we in een geweldige tijd leven, waarin we gezonder ouder kunnen worden, waarin we meer dromen kunnen waarmaken dan ooit.

Daarom wil ik nu een militant op de plaatst rust, omdat ik zie dat de ontwikkelingen die eraan komen, anders deze Gouden Eeuw wegvagen; ik wil Deltawerken om onze beschaving te beschermen; ik wil zonder angst oud kunnen worden want ik voel het naderende onweer van de nieuwe middeleeuwen.

Mijn zusje zegt dat ik de stem van mijn vader heb.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden