Schuim

'Ik wil affectie... als het maar 37,5 graden heeft'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: opening Bumbu Kitchen.

Chef Jaimie van Heije en horecatycoon Casper Reinders. Aziatisch snacken in paars. Beeld Schuim

Casper Reinders ken ik. Als je in Amsterdam een hippe, maar toch fijne tent wilt openen, met een vleugje Aziatisch: bel Casper.

Bij Jaimie van Heije at ik eens in Ouderkerk, ook onder de Schuim-vlag. De saté, geheim recept van zijn vader, behoort tot de lekkerste die ik ooit at.

Dus als die twee een keuken openen, spring ik als een kind zo blij op de fiets en doe vooraf geen boodschappen.

De entree is door een hal vol ballonnen die tegen het plafond plakken. De gouden linten kriebelen over mijn bolletje.

Ik ga aan de bar zitten, toevallig naast Ronald de Boer. "Ben je ook uitgenodigd?" Ik sta nu echt bekend als partycrasher, geloof ik.

De zaak is best paars, maar het uitzicht is weer wel fijn, een oer-Amsterdams stukje gracht. Alleen hangen er houten luxaflex voor, ik meen bamboe.

Ik wil niet de diva uithangen, maar de schalen met gezelligheid mogen best voorbijkomen.

De zaak stroomt vol met hip en jong. De volgende keer kan ik mijn fietspetje gewoon ophouden, zie ik. Maar misschien ook niet.

Ik maak mijn foto's, ook die van de vader van Jaimie, de saté-wizard. "Recept van mijn oma," zegt hij, "meer dan honderd jaar oud."

Ah, daar komen bitterballen. Moet kunnen tussendoor, we zijn hier om te smikkelen, dus ik steek er een in mijn mond. Proef ik daar daadwerkelijk rendang? Een bitterbal rendang?

Pa: "Verrassend, hè?"

Jaimie kent dat familierecept zelf natuurlijk ook, maar voor het verhaal is het beter dat de saté van vader Van Heije is - en bovendien komt hij ze zelf elke dag vers brengen.

Ik ben hier voorlopig nog niet weg.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ze komen nu met gin-tonic, maar beter eet ik eerst nog wat bitterballen. Daar gaat het gesprek ook over, even later in het urinoir, mannen onder elkaar.

Buurman: "Oh, ik ben een vriend van Jaimie. Ik ga regelen dat jij een hele berg rendangbitterballen mee naar huis krijgt. Ben je met de auto?"

Ik ga dit allemaal even rustig in de lobby opschrijven. Geen kans. Een meisje komt naast me zitten. Ze draagt zwarte poezenoren.

"Wilt u mij interviewen?"

Dus ik vraag wat er door haar heengaat, want ik heb humor.

Nou, ze is verdrietig, het gaat niet zo goed met haar, ze was ook ziek onlangs. Ze mist een man.

"Of eigenlijk, affectie."

Zoekt ze dat soms steeds bij de verkeerde mannen, vraag ik, want we zijn inmiddels in een goed gesprek.

"Als het maar 37,5 graden heeft. Een vrouw mag ook."

Ik zoek dit allemaal niet op, hè, het overkomt me.

Meer weten over Bumbu Kitchen? Aankomende maandag staat een verslag op onze pagina vol nieuwe tentjes in Amsterdam.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat opening Bumbu Kitchen
Waar Hotel NH Collection Doelen, Nieuwe Doelenstraat
Wie Jaimie en Tim van Heije, Casper Reinders, Ronald de Boer, Tijl Beckand, Melle Burger, Mimma Russo
Wanneer donderdag 22 maart, 20.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans beleeft de week van de rendang (patat, bitterbal)

Ex-voetballer Ronald de Boer, zijn partner Suze van Rozelaar, en Markell Helmann, partner van presentator Tijl Beckand. 'Schrijf maar, de dames houden van de toetjes.' Beeld Schuim
Chef Melle Burger, zijn partner Kathelijn van Klaveren en haar vader Ad van Klaveren. Beeld Schuim
Broer Wesley van Heije met partner Nicole Oosterveer, moeder Marjan en vader Tim, de saté-wizard van Amsterdam en verre, verre omstreken. Beeld Schuim
Pedro Banzuzi (A'DAM Toren), visual merchandiser Shannon Meinster en souschef Fausto di Napoli. Visual merchandiser? Meinster: 'Ik richt de winkel in.' Beeld Schuim
Blogger Mimma Russo. 'Als het maar 37,5 graden heeft.' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden