PlusKlapstoel

'Ik weiger mezelf als slachtoffer te zien'

Anne Fleur Dekker (1995) is publicist en opiniemaker. Aanvankelijk nam ze vooral links-radicale standpunten in, tegenwoordig is haar toon gematigder. Donderdag zit ze in het tv-programma Tims Tent.

Peter van Brummelen
Anne Fleur Dekker Beeld Harmen de Jong
Anne Fleur DekkerBeeld Harmen de Jong

Blaricum

"Voor veel mensen hét Gooi, het dorp waar de Linda de Mols van deze wereld wonen. Nog voor mijn eerste verjaardag zijn we verhuisd naar Bussum, dat net zozeer het Gooi is natuurlijk. Mijn ouders stemden VVD, maar een echt ideologische keuze was dat niet. Het was omdat ze ondernemers waren."

"Ze hadden een bedrijf in kindermeubels. Toen in 2008 de crisis toesloeg en ook de mensen in Bussum hun kin­dermeubels gewoon bij de Ikea gingen kopen, ging het bedrijf failliet. Daarna scheidden mijn ouders. We hadden een mooi, groot huis in ­Bussum, na de scheiding kwam mijn moeder terecht in een socialehuurwoning in Kortenhoef."

De slimste mens

"Ik ben derde geworden. Het is zo lekker om dat nu te mogen zeggen. Het programma werd al veel eerder opgenomen en al die tijd moest ik voor me houden hoe ik het had gedaan. Je dacht ik zou winnen? Dat hoor ik van meer mensen. Sorry dat ik jullie heb teleurgesteld, maar ik vind de derde plaats ook eervol."

"Ik was de slimste vrouw dit jaar en de jongste ­finalist ooit. Ik heb een brede belangstelling en wil altijd het naadje van de kous weten. Televisiekijken doe ik niet veel, ook geen Netflix. Ik word zenuwachtig van series: het idee dat er nog een aflevering is en nog een en nóg een. Ik ben een echte boekenlezer. Ik streef ernaar honderd boeken per jaar te lezen, maar ben bang dat het er dit jaar door alle drukte maar vijftig worden."

Theodor Holman

"O ja, dat was ook in Het Parool. Hij schreef ­letterlijk dat hij met me naar bed wilde. Later is me dat vaker overkomen, dit was de eerste keer. Ik vond het zo naar, echt vies ook. Hij had het ook vervelend opgeschreven. Natuurlijk mag een columnist schrijven wat hij wil, goed ook dat Het Parool hem die vrijheid biedt, maar waarom zou je een vrouw zo willen beledigen?"

"Na zijn column schreef ik een stuk voor de ­opiniepagina's en uit de reacties daarop bleek dat veel Paroollezers het me eens waren. Ik heb Holman later persoonlijk ontmoet. Hij snapte niet wat hij fout had gedaan. Ik geloof dat hij meende me juist een compliment te hebben gemaakt."

Techno

"O ja, leuk! Ik houd van het genre, maar ik houd vooral van technofeestjes. Die scene is zo leuk. Ik was laatst nog naar Katharsis in Warehouse Elementenstraat. Twee nachten techno, van 22 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends. Ik houd ook van house, maar in de clubscene heb je als meisje zo een hand op je billen."

"Ga je met een groep vriendinnen, dan komen er snel vervelende kerels op af. Dat heb je totaal niet in de technowereld, het zijn allemaal fijne mensen. Ja, ik word daar ook herkend. En zeker als mensen wat op hebben spreken ze je snel aan. Dat gaat daar heel relaxed, hoor. Ik denk dat ik er op een festival als Lowlands gek van zou worden. Hoe ik dans? Nou, dat stelt niet veel voor. Ik beweeg op muziek, dat is het."

Onderduiken

"Anderhalf jaar geleden nu. Thierry Baudet zat net in de kamer en ik schreef een stuk waarin ik hem een seksist noemde. Dat is een eigen leven gaan leiden en in één keer explodeerde de boel: honderden nare berichten tegelijk op Twitter en Facebook, regelrechte bedreigingen ook per de mail."

"De politie raadde me aan onder te duiken. Ik heb me toen een kleine maand schuilgehouden in het huis van een vriend. Het klinkt heftig, ik was ook echt bang, maar het was vooral saai. Ik deed niets, kon de concentratie niet opbrengen om een boek te lezen. Na die onderduik heb ik nog een tijd bescherming gehad. Nu is dat gelukkig niet meer nodig."

"Ik ben er enorm van geschrokken dat mensen me bedreigden zonder mij of mijn standpunten echt te kennen. Ik val zelf mensen nooit meer persoonlijk aan, ik weet nu hoe gevaarlijk dat is. Ben ik het op Twitter met iemand niet eens, dan ga ik niet tegen die persoon in, maar maak ik het probleem breder en val ik dat aan."

Paul van der Bas

"Mijn vriend. Ik ben zo verliefd op hem! Ik leerde hem vlak na die onderduik kennen. Een tijd waren we scharrels, sinds april is het echt aan en in mei hebben we het bekendgemaakt. We stonden meteen op de voorpagina van Metro: 'Liefde in tijden van extreme polarisatie.' Hij is van Forum voor Democratie, ja. Nou ja, hij is er lid van, hij werkt er niet of zo. Werken doet hij bij het Cidi, het Centrum Informatie en Documentatie Israël."

"Dat mensen verbaasd waren dat we wat hadden, vooruit, maar van de verontwaardiging daarover snap ik echt niets. Mensen zeiden: 'Hoe kun je een verhouding hebben met een racist?' Hoe durf je zoiets te zeggen over iemand die je niet eens kent, het is nogal een aantijging."

"Het klinkt als een waanzinnig cliché natuurlijk, maar Paul en ik passen perfect bij elkaar. Dat we een andere politieke overtuiging hebben doet daar niets aan af. We hebben weleens een meningsverschil, maar daar discussiëren we dan over, het wordt nooit explosief."

Thierry Baudet

"Paul, die hem al langer kent, neemt me overal mee naartoe. En zo heb ik Thierry nu twee keer ontmoet. We waren aardig naar elkaar. Mijn mening over Forum voor Democratie is niet echt veranderd, mijn partij is het niet. Maar ik vind het vreselijk dat Thierry's huis is beklad. Hoe abject je iemands opvattingen ook vindt, die persoon laat je met rust."

"Het is toch ongelooflijk dat Geert Wilders zijn leven grotendeels in een bunker moet doorbrengen? Of ik nog steeds vind dat Baudet een seksist is? Nee, ik denk niet dat hij vrouwvijandig is. Ik denk wel dat hij soms onhandig communiceert. Zo'n uitspraak dat vrouwen wel een beetje overmand zouden willen worden: als je zijn boeken niet hebt gelezen en je niet hebt verdiept in de denkers van Forum, komt dat hard over."

Twitter

"Ik ben, tussen aanhalingstekens, bekend geworden via Twitter. Ik vind Twitter nog steeds heel leuk, ondanks alle narigheid. Ik plaats gemiddeld twintig tweets per dag. Maar ik reageer bijna nergens meer op, sowieso niet op mensen die anoniem twitteren. En ik heb mijn filters zo ingesteld dat ik niet alle mentions zie. Ik krijg alleen hogekwaliteitstweets onder ogen."

Wierd Duk

"Die is heel actief op Twitter. Bij hem denk ik vaak: je hoeft toch niet op álles te reageren. Ik reageer gewoon niet als iemand iets debiels zegt, hij gaat er vol in. Ik ken hem persoonlijk. Hij zegt soms best vreemde dingen."

"En ook bij hem geldt: laat de persoon met rust. Ik ben er erg van geschrokken dat iemand een doodskist voor hem had besteld. Die rubriek van hem in De Telegraaf lijkt me legitiem: hij geeft een stem aan mensen die zich, denk ik, niet vaak gehoord voelen in de media."

Robin Linschoten

"Mijn oom, hij is de broer van mijn moeder. Wat moet ik er verder over zeggen? Hij is veroordeeld wegens belastingontduiking, maar verder heb ik niet zo'n zicht op wat er met hem gebeurt. Mijn moeder heeft veel contact met hem, net als mijn oma, voor wie ik twee keer per week mantelzorg."

"Vroeger was hij gewoon de oom die bij ons op visite kwam. En we keken altijd als hij op tv was, bij Pauw of zo. In politiek was ik altijd al geïnteresseerd, maar ik ging pas echt een mening vormen toen ik me na de scheiding van mijn ouders verdiepte in het sociale vangnet in Nederland."

Feminist

"Ben ik. Omdat ik voor gelijke rechten van man en vrouw ben. Ik ben wel kritisch naar de feministische beweging zoals die nu is en dat wordt me niet in dank afgenomen. Ik erger me aan de slachtofferrol die veel feministen aannemen."

"Altijd maar weer is het: wij worden er ondergehouden door het patriarchaat, het zijn de mannen - en dan vooral witte heteromannen, die zijn het ergst - die ons van de top houden. Met zo'n negatieve benadering kom je niet verder, lijkt me. Er zijn kansen, grijp die. Ik weiger mezelf als slachtoffer te zien."

Tims Tent

"Daar zit ik volgende week in. Presentator Tim den Besten zat dit seizoen ook in De Slimste Mens. Hij vloog er meteen uit, hij had een black­out. Tims Tent is een interviewprogramma, maar dan met een camping op Texel als decor."

"Ik ben gek op kamperen, deze zomer ben ik met Paul naar Normandië geweest. Als kind kampeerde ik veel met mijn ouders. Wat ik toen zo leuk vond, dat je snel vriendjes maakte, had ik nu ook weer: je hebt als volwassene op een camping ook zo aanspraak."

Lili en Howick

"Wat je ook van migratie vindt, die kinderen moeten hier blijven natuurlijk. Dat vinden linkse mensen, maar dat vinden ze ook bij GeenStijl. Armenië mag een vrij land zijn, die kinderen zijn er nog nooit geweest en komen er in een weeshuis terecht. Waarom kan de staatssecretaris niet gewoon over zijn hart strijken? Of nog beter: waarom komt er niet ­een regeling die voorgoed een einde maakt aan dit soort bizarre toestanden?"

Jan-Mattijs Heinemeijer

"Ken ik niet. O, directeur van een Amsterdamse school. Ik heb op het Gemeentelijk Lyceum in Hilversum en het Vituscollege in Bussum ge­zeten. Kakscholen, ja. Maar in het Gooi heb je alleen maar kakscholen. Ik had het niet leuk. Ik was wel goed op school, vooral in bètavakken, maar was een buitenbeentje. Ik had ook een ­autoriteitsprobleem en dat zat me tijdens mijn schooltijd nogal dwars."

Tims Tent, donderdag, 22.30 uur, NPO3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden