Ik weet zeker dat Obama naar de toespraak van Marcus Antonius heeft gekeken

De rede die Obama gisteren hield bij de herdenking van Mandela, was van een grote schoonheid. Het was om meer dan één reden een belangrijke speech. Obama moest wat laten zien, hij stond daar niet alleen als de president van de Verenigde Staten, maar ook als zwarte; en hij stond voor bijna alle leiders van de wereld. Zou Obama een zwakke rede houden, dan zou men hem ook zien als zwak.

Het kan niet anders dan dat Obama en zijn speechschrijver Cody Keenan hier al een tijd mee in de weer zijn geweest. Cody is een bijzondere speechschrijver. Hij liep al een tijd mee in het Witte Huis. Het was eigenlijk logisch dat toen de Jon Favreau, die de bekende speeches van Obama heeft geschreven, vorig jaar het Witte Huis verliet, Cody hem zou opvolgen.

Er is wel iets bekend van de werkwijze van Cody en Obama. Obama weet ongeveer wat hij wil zeggen en legt dat voor aan Cody, die er dan met zijn staf aan gaat werken. De president kan zelf ook goed schrijven, dus hij is niet snel tevreden. De tekst gaat vaak heen en weer. Er wordt tot op het allerlaatste moment aan geschaafd. Obama en Cody kennen namelijk als geen ander de politieke kwaliteiten van een woord en een zin.

Ze hebben Cody wel eens gevraagd welke eigenschappen de ideale speechschrijver van de president moet hebben. Hij antwoordde: 'Hij moet een passie voor anonimiteit hebben.'

Toen Cody Keenan hoorde dat hij werd betrokken bij het team van Obama, heeft hij alle boeken die Obama had geschreven en had ingesproken, afgeluisterd, en op YouTube had hij naar alle speeches van Obama gekeken, net zo lang tot hij het ritme van de president te pakken had - lees ik in the dailybeast.

Ikzelf heb gisteren drie keer naar de rede van Obama geluisterd.
Ik weet zeker dat Obama of Cody naar de toespraak van Marcus Antonius uit Julius Caesar (acte 3, scene 2) van Shakespeare hebben gekeken: 'I come to bury Caesar, not to praise him.' Ik hoorde soms hij Obama eenzelfde venijnige ironie. Maar het kan ook zijn dat ze goed hadden gekeken naar de rede in The gladiator: 'Brothers, what we do in life, echoes in eternity.'

Het was een verbazingwekkend knappe toespraak van Obama. Ware literatuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden