'Ik weet dat het gevaarlijk is, maar toch blijf ik appen'

Minister Melanie Schultz werkt aan een verbod op onder meer appen op de fiets. Deze vier Amsterdammers weten dat het onveilig is, maar blijven het toch doen.

Het kabinet werkt aan een verbod op onder meer appen op de fiets. Beeld anp
Het kabinet werkt aan een verbod op onder meer appen op de fiets.Beeld anp

'Ik blijf wel appen op de fiets'

Guido ten Voorde (21): "Ik moest even kijken of ik een e-mail had van een vriend van me. Daarom haalde ik mijn telefoon erbij. Het was wel heel belangrijk hoor! Het is makkelijk om even tussendoor je mobiel te pakken, hij zit toch al in je jaszak."

"Soms sta ik er wel bij stil dat het gevaarlijk is om je telefoon op de fiets te gebruiken. Ik stuur bijvoorbeeld alleen e-mails als het echt heel belangrijk is, zoals nu. Ik luister wel altijd muziek op de fiets en als ik de muziek niet leuk genoeg vind dan kijk ik ook weleens op mijn scherm om een ander nummer te selecteren. Appen doe ik ook weleens. Ik ga eigenlijk nooit stilstaan om dat te doen, het lukt altijd wel op de fiets."

"Komt er een verbod? Dat had ik niet gehoord. Ik denk wel dat het goed is, telefoongebruik op de fiets is natuurlijk ook hartstikke onveilig. Ik blijf het zelf overigens denk ik wel doen."

"Ik vraag me ook af of er wel op te controleren valt. Het zal wel net zoiets worden als licht op je fiets: officieel is het verboden, maar niemand houdt zich er echt aan."

Guido ten Voorde (21) Beeld Marc Driessen
Guido ten Voorde (21)Beeld Marc Driessen

'Elk beetje helpt in de stad'

Linda Hospers (23): "Mijn broertje had gebeld. Dat had ik al gezien toen ik net in de bibliotheek zat, maar daar mag je niet bellen. Nu was ik zijn nummer aan het selecteren op mijn scherm om hem terug te bellen. Ik keek even niet om me heen."

"Meestal zet ik op de fiets mijn muziek aan, doe ik mijn oortjes in en dat is het dan. Ik hoef geen nieuwe nummers te selecteren op mijn scherm, dat doe ik met een klikker aan mijn koptelefoon."

"Als mijn Whatsapp afgaat en ik hoor het piepje, kijk ik meestal wel even. En als ik een heel kort en urgent antwoord moet geven, doe ik dat ook. E-mail heb ik sowieso niet op mijn telefoon, maar al zou ik het wel hebben. Ik zou er niets mee doen."

"Mensen die weten dat het link is om op de fiets hun telefoon te gebruiken, zullen denk ik door een verbod wel sneller even stoppen om hun telefoon te gebruiken. Of wachten tot ze van de fiets af zijn. Te controleren is het niet, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat het aantal gebruikers afneemt. Elk beetje helpt, want het verkeer in Amsterdam is al zo gevaarlijk."

Linda Hospers (23) Beeld Marc Driessen
Linda Hospers (23)Beeld Marc Driessen

'Tieners zijn levensgevaarlijk'

Steven Lenderink (43): "Ja, ik was aan het bellen. Ik weet ook wel dat het niet mag, of in elk geval niet verstandig is, maar ik betrap me er toch steeds op dat ik het doe. Het is een soort reflex geworden, een automatisme. Als je telefoon gaat, neem je hem op."

"Ik heb nota bene een oortje in mijn zak waarmee ik handsfree had kunnen bellen. Maar je zag het hè? Hand van het stuur. Dat is ook wel gevaarlijk, dat geef ik toe."

"Appen op de fiets doe ik overigens nooit, e-mail ook niet. Ik heb ook niet veel last van andere mensen op de weg die het wel doen. Ja, tieners soms. Maar die letten sowieso al niet zo goed op de weg. Ze hebben niets in de gaten. Ook zonder telefoon zijn ze levensgevaarlijk."

"Slim dat er nu een verbod komt. Ik kom uit Bussum, waar destijds een jongetje is doodgereden toen hij muziek op zijn telefoon wilde veranderen. Erg hoor. Ik geloof dat zijn vader ook de man is die hier achter zit."
"Het zal heus wel werken, zo'n verbod. Voor automobilisten heeft het immers ook gewerkt."

Steven Lenderink (43) Beeld Marc Driessen
Steven Lenderink (43)Beeld Marc Driessen

'Je gaat slingeren, zwalken'

Laura Klaver (26): "Ik was inderdaad met mijn telefoon bezig, maar ik was wel aan het opletten. Als ik aan het bellen ben, is het ook niet zo gevaarlijk, want ik heb over het algemeen wel goed door wat er om me heen gebeurt."

"Op zich vind ik het goed als telefoongebruik op de fiets aan banden wordt gelegd. In de auto is het ook verboden. Fietsen is niet minder gevaarlijk, en je moet goed opletten in het verkeer."

"Ik merk het meteen als een fietser voor me op zijn telefoon zit te kijken. Die gaat slingeren, zwalken of langzaam rijden. Heel irritant. Overigens ben ik zelf ook weleens aangesproken op mijn rijgedrag toen ik aan het bellen was. Maar ik heb nooit ongelukken gemaakt. Trouwens, ik heb ook nooit een ongeluk zien gebeuren dat veroorzaakt werd door appende of bellende fietsers."

"Bellen doe ik regelmatig op de fiets, maar appjes sturen of mijn mail checken eigenlijk nooit. Dan verleg je namelijk je focuspunt, je kijkt naar iets anders. En dan wordt het eng."

"Een echt verbod lijkt me erg moeilijk te handhaven in Amsterdam. Ik kom zelf uit Heerhugowaard en moet je het niet proberen om zonder licht te fietsen, of door rood. Dan krijg je meteen een boete. Maar in Amsterdam wordt er nooit op gecontroleerd, dus dan kan het wel."

Laura Klaver (26) Beeld Marc Driessen
Laura Klaver (26)Beeld Marc Driessen

Lees ook: Deskundigen verwachten weinig van appverbod op de fiets [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden