Ik vind onze cultuur echt veel beter dan de Oegandese cultuur

Theodor Holman

Ik kijk naar die president van Oeganda en zie een dementerende olijkerd die domme dingen zegt over homoseksuelen en een racistische wet ondertekent.

Daarna zie ik minister Ploumen van Ontwikkelingshulp. Zij bevriest de hulp die was bedoeld om de regering te helpen de rechtstaat aldaar te versterken.

Ik krab even op m'n hoofd. Die Oegandese president heeft die wet voorgelegd aan zijn parlement en dat heeft in grote meerderheid deze wet aangenomen. Meer dan zeventig procent van de bevolking steunde hem daarin.

Oeganda lijkt dus in elk geval wel op een rechtstaat. Maar die wet beviel onze minister niet.

Begrijpelijk, maar het roept wel twee vragen op.
1. Moeten wij andere landen wel helpen?
Wij proberen de Oegandezen iets van een rechtstaat bij te brengen - wat hard nodig is - maar zodra ze doorkrijgen hoe een parlement werkt, nemen ze afschrikwekkende wetten aan. 'Jullie hebben ons zelf geleerd het zo te doen,' zeggen ze, en wij antwoorden: 'Ja, maar dit zijn geen leuke wetten. Dus trekken we het geld in.' Terwijl dat geld juist de rechtstaat beter had gemaakt. Weggegooid geld dus, volgens de minister.

2. Vinden wij nog steeds - met Folkert Jensma volgens NRC Handelsblad op 6 mei 2002, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord - dat de ene cultuur niet beter is dan de andere?

Ik vraag het maar, want ik vind de ene cultuur (de onze) echt veel beter dan die andere cultuur (de Oegandese bijvoorbeeld).

Ik zou deze vraag ook graag eens voorleggen aan Volkert van der G. Die is tegenwoordig weer veel op straat tijdens zijn proefverlof, als gevolg van de regels in onze rechtstaat. Hij heeft voorlopig nog geen politicus vermoord. Hij vermoordde Fortuyn omdat hij hem een gevaar voor onze rechtstaat vond, precies zoals minister Ploumen de president van Oeganda een gevaar voor zijn rechtstaat vindt. (Ik herinner u er ook even aan dat onze regering vindt dat Poetin eveneens de mensenrechten schendt, maar wel in groot ornaat naar Sotsji ging.)

Net als Poetin is die president van Oeganda niet boos op ons, liet hij weten. Hij heeft met ons medelijden... vanwege onze manier van leven.
Er zijn dagen dat ik naar buiten kijk en denk: vermoedelijk zal ik het nog meemaken dat wij ontwikkelingshulp van andere landen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden