Column

'Ik vind het fijn dat ik weer links durf te zijn'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Hier gaat alles goed, hoor Theodor. Ik zit op een terrasje in ­Périgeux waar ze wifi hebben en zo kon ik Buitenhof volgen. In ons huis in Le Bugue hebben we ook wifi, maar ik had zin in koffie. Ik heb trouwens links gestemd. GroenLinks en jij?"

"Ik heb..."

"Wacht even, Zaza belt. We hebben een gloednieuwe ­Volvo maar de achteruitkijkspiegels doen het niet. Ik ­bedoel, die doen het niet automatisch..."

"Hier ben ik weer, Theodor. Waar hadden we het over? O ja, de verkiezingen. Ja, die man in Buitenhof met dat brilletje had gelijk hoor. De laagopgeleiden hebben op Wilders ­gestemd en wij, hoogopge­leiden, op GroenLinks. Zo is het toch?"

"Nou, ik..."

"Theodor luister... We ­merken het nu we gedeeltelijk in Frankrijk wonen. Het fascisme komt weer op. Vooral laagopgeleiden. Dol op Le Pen. Toen ik in Nederland was, was er zo veel fascisme en racisme. Dat vond Zaza ook."

"Maar, hoe..."

"Dat verschrikkelijke populisme van Wilders en toen ook van Rutte en Buma. Overal is maar populisme en nationalisme. Antoinette en Roel studeren in Leiden en zij zeggen het ook: 'Nederland wordt afschuwelijk rechts!' Je weet zelf ook: rechts is dom. Daar kunnen ze niets aan doen, en daarom stem ik links. Om ze te helpen. Dat is linkse solidariteit."

"Maar, hoe..."

"Nou ja, dat afwijzen van ­Europa, bah. Nationalisme. Een eigen land willen zijn. Bah! Gelukkig is Wilders uitgespeeld. Voorbij. Ik ben zo blij met Jesse Klaver. Een jonge Bernie Sanders, wat wil je nog meer, Theodor? Heerlijk. Een nieuw antikapitalistisch elan. Zalig. En er moet goed onderwijs komen. Als het ­onderwijs slechter wordt, komt er zo'n Baudet bovendrijven die niets kan! Bah!"

"Maar..."

"Vreemdelingen zijn een verrijking, Theodor! Indisch eten, ik noem maar wat, is een verrijking, toch? Er komt een klimaatcrisis aan. Je kunt mensen dan niet zomaar laten sterven. Dat wil jij ook niet?"

"Ik? Nee, ik..."

"En die man in Buitenhof zei dat Aboutaleb de Turken in elkaar had laten slaan. Ik denk: Wat is er toch met mijn landje aan de hand? Nederland ­bestaat niet meer en dus bestaan ook de grenzen niet meer. Nederland is van iedereen. Ik vind het fijn dat ik weer links durf te zijn."

"Blijf je nog een tijd daar?"

"Voorlopig wel. Even skiën en dan terug naar hier."

"Ja, blijf daar maar!"

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden