PlusColumn

Ik vind deze verkiezingen vervelend

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Er wordt gelachen (waarom weet ik niet), er wordt gepraat (steeds over hetzelfde) en er wordt joviaal op de schouders geslagen (waar je eigenlijk misselijk van wordt), maar aan alles voel je bij de publieke omroep de paniek over de ­verkiezingen.

Ze moeten er aandacht aan besteden, maar hoe? En waarom precies?

Het is alsof de klas een verplichte scriptie over een dooie vis moet schrijven. De presentatoren doen hun best om er iets van te maken, maar de provincie... Ik bedoel, het is in feite al beledigend als ze praten over 'de provincie'. Wil je haat tegen de Randstad aanwakkeren, dan moet je praten over 'de provincie'.

Maar hoe proberen ze dat te voorkomen? Door die jochies en af en toe een meisje uit de Tweede Kamer hetzelfde te laten zeggen wat ze al in de Tweede Kamer zeggen. Maar oordeel zelf, als ze 'provincialen' uitnodigen, is zo'n uitzending criant vervelend en wees eerlijk, of je nu Buma, Klaver, of Dijkhoff ziet, de provincie druipt als vette koeienstront van hen af. Zelfs als de oikologische klimaatdeskundige Thierry Henri Philippe Baudet wordt uitgenodigd, ruik je als het ware de air uit Heemstede door je televisie heen.

Er valt trouwens op het ogenblik een bepaalde trend waar te nemen. Iedereen doet erg zijn best om vriendelijk en voorkomend te zijn en sommigen laten zelfs hun opponent uitpraten.

Nou, Koning Nobel snort tevre­den, maar het bevordert het kijkplezier niet. Integendeel. Goede smaak en politesse - dat weten ze in Hilversum ook wel - worden binnen dertig seconden terecht aangezien voor schijnheiligheid en maken de kijkcijfers zo impotent als een waterloze tuinslang.

Maar ja, waar moet je het met onze provinciale lijsttrekkers in hemelsnaam over hebben?

"Mevrouw Ellie Everdinge- van Wijk, u bent lid van de VVD in Uchelterdam en u maakt zich druk om het eendenbestand. U vindt dat die eenden te hard op de grond stampen."

Tante Ellie - best goed van de tongriem gesneden, al blijf je die zelf gepote aardappel in d'r keel goed te horen - weekt haar woorden nog even in de droge sherry, haalt wat meningen uit de vouwen van haar plooirok en vertelt iets totaal oninteressants.

Pauw lacht het op, Jinek zeurt wat over de vrouw in de politiek en de cabaretier van dienst maakt een keiharde grap over Ellies bekakt pratende kut.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden