'Ik vermoord je als moeder overlijdt'

AMSTERDAM - 89 procent van het ambulancepersoneel heeft jaarlijks te maken met agressie. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Amsterdam worden ambulancemedewerkers bijna dagelijks geconfronteerd met agressie.

- In januari deed een ambulanceverpleegkundige in Amsterdam aangifte. ''Ik vermoord je als moeder dit niet overleeft,'' zei de zoon van een oudere vrouw met hartproblemen. Toen de verpleegkundige een infuus wilde aanbrengen, kreeg hij een duw. ''De man wou vechten. Ik ben gevlucht; ik heb de politie ingeschakeld en die heeft de vrouw in de ambulance gelegd.''

- Afgelopen jaarwisseling deden zich in Amsterdam enkele tientallen incidenten voor gericht tegen ambulance-, brandweer- en politiepersoneel. Op de Dam in Amsterdam werd tot twee keer toe een ambulance belaagd. Om zichzelf beter te beschermen, volgen steeds meer ambulancemedewerkers antiagressiecursussen waarin zij leren het gedrag van hun belagers te beteugelen.

- In het Oosterpark werd eind oktober 2006 het personeel van een ambulance bedreigd. Drie tot vier jongeren waren boos dat het zo lang had geduurd voordat de ambulance kwam om een oude vrouw te helpen. De ambulancebroeders voelden zich geïntimideerd en schakelden de politie in. Toen die arriveerde, waren de jongeren allang weer verdwenen. Na onderzoek van de politie bleek overigens dat de ambulance binnen acht minuten ter plekke was.

- In juni 2006 raakten dronken jongeren in het De Mirandabad slaags met hulpverleners die te hulp waren geroepen om een bewusteloze kameraad van de jongens te behandelen. Daarbij richtten zij ook vernielingen aan aan de ambulance. Een van de jongens kreeg uiteindelijk een zwembadverbod voor twee jaar. Andere verdachten werden niet aangehouden.

- In 2003 werd ambulancepersoneel belaagd door boze omstanders toen een kind in ademnood raakte nadat ze zich in de woning van haar tante in de Lauernessestraat in Bos en Lommer had verslikt in een pinda. Yasemin, een baby van vijftien maanden, overleed later in het VU-ziekenhuis door zuurstofgebrek. Woedende omstanders bedreigden de ambulancemedewerkers en agenten. Enkele omstanders stapten zelfs in de auto en achtervolgden de ziekenwagen naar het ziekenhuis. (HET PAROOL)

Klik hier voor artikelen uit ons archief over geweld tegen en bedreigingen van ambulancepersoneel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden