Column

Ik tikte 'corruptie' en 'prins Bernhard' in en kreeg 39.600 hits

Theodor HolmanBeeld Wolff

Dus ik tikte 'corruptie' en 'prins Bernhard' in en kreeg van Google zomaar 39.600 hits. Bernhard, zoon van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet.

Nu dacht ik dat hij gewoon Bernhard van Vollenhoven zou heten, maar nee - hij heet Bernhard van Oranje, Van Vollenhoven.

Prins Bernhard is projectontwikkelaar, iemand die onroerend goed 'realiseert'. Dat ­betekent dat hij allerlei vergunningen regelt om van een stuk land met stenen een ander stuk land met stenen te maken, dat meer oplevert.

Hij is dus constant in de weer met het beïnvloeden van ambtenaren, politici en andere mensen die kunnen helpen bij het verlenen van vergunningen.

Dat was waarom ik het woord 'corruptie' intikte. Want ambtenaren moeten alle burgers gelijk behandelen en niet de een een voorkeursbehandeling geven boven de ander.

Zo'n voorkeursbehandeling riekt altijd naar corruptie, maar is alleen corruptie als ervoor wordt betaald. Zonder betaling is het vriendjespolitiek. Ergens in Limburg speelt nog een proces tegen een bestuurder met een vriend die aannemer is.

Terug naar prins Bernhard. Waarom zouden zijn collega's in de projectontwikkeling hem bij de zaak hebben gehaald? Omdat hij veel verstand heeft van onroerend goed? Zou kunnen.

Het helpt natuurlijk ook als er met een ambtenaar gebeld moet worden en je kunt zeggen: "Luister eens Van Beusekom, je spreekt met prins Bernhard. Ja, Van Oranje. Hoe zit dat met die vergunning? Moet ik daar nog lang op wachten? Ik heb de aanvraag gisteren ingediend."

Alleen een verstokt republikeinse ambtenaar zal antwoorden: "Mijnheer Van Oranje, u moet op uw beurt wachten, net als alle anderen."

Ik denk niet dat Bernhard dat antwoord ooit heeft gekregen.

Prins Bernhard en zijn zakenpartners bezitten honderden woningen in Amsterdam en verbouwen allerlei kantoren. Goed bezig jongens, zou ik zeggen, maar als ik de baas van de koninklijke familie was, zou ik mijn neefjes niet de familienaam laten gebruiken in de onroerendgoedwereld.

Maar hij kan misschien wel helpen bij de verbouwing van paleis Huis ten Bosch. Premier Mark Rutte zei in 2014 dat die 35 miljoen euro zou kosten. Een jaar later bleek dat 59 miljoen te worden en deze maand - bij het aantreden van zijn derde kabinet - zei de premier dat de verbouwing van deze woning van het staatshoofd boven de 63 miljoen euro uitkomt.

Wie denkt nog dat huizen alleen in Amsterdam onbetaalbaar zijn?

Lees ook: 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden