Ik stem zéker niet op mijn favoriet: Van Haersma Buma

Omdat ik zwevend ben, volg ik alle debatten. Maar het raadsel wordt alleen maar groter. Mijn favoriete kandidaat is namelijk iemand op wie ik 12 september zeker niét zal stemmen: Sybrand van Haersma Buma.

Waarom is hij mijn favoriet?

Tot dusver is hij van alle lijsttrekkers degene met de meeste humor. Hij beantwoordt alle vragen serieus, maar het lukt hem kleine grapjes tussendoor te maken. En wat sterk is: hij kan zichzelf relativeren. Dat hij slecht staat in de peilingen, is een barkruk voor hem geworden waarop hij comfortabel zit en moppigheden kan debiteren.

Nu zijn zijn grapjes dun (ik zou er niet één kunnen herhalen), maar hij maakt ze waar de anderen verbeten kijken of ze weer een leugentje kunnen ontmaskeren. Ik weet nu al dat Van Haersma Buma het op zijn slofjes zal winnen als het op een debat met Mark Rutte, Diederik Samsom en Emile Roemer aankomt. Hij is door die kleine, droge mariakaakjesgrapjes ook het meest een echte staatsman.

Ook te prijzen in hem is dat hij als enige politicus de moraal in het debat duwt, als een chihuahua die aan de verkiezing van de mooiste hond moet meedoen. De moraal die Van Haersma Buma wenst, is een begrip dat hij hanteert om het woord christelijk te vermijden. Christelijk klinkt oubollig en is weggekaapt door de ChristenUnie en de SGP. Hij moet het doen met 'moraal' die zijn inspiratie vindt in de Bijbel en moet leiden tot banken met louter beschaafde employés.

Ik ben ook erg voor moraal. Voor een onsje meer of minder moreel juist handelen mag u mij altijd wakker maken, hoewel dat wakker maken wel alles wat ik aan amoraliteit in mij heb - en dat is veel - losmaakt.

Maar toch zit hem daar de kneep waarom ik eenvoudigweg niet op Van Haersma Buma kán stemmen, terwijl ik hem zo sympathiek vind.

Die moraal van Van Haersma Buma is een sympathieke luchtbel. Leuk om over te praten, maar zodra hij ergens tegenaan komt, knapt ie en is ie weg; een kerstengeltje in een dennenboom, maar geen echte engel.

Zo zijn Van Haersma Buma's grapjes ook sympathiek, maar wat grootvaderlijk van toon en inhoud. Niets voor mij.

Maar als ik ook maar een ietsiepietsie christelijk was, kreeg Van Haersma Buma mijn stem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden