Column

Ik schrik van de lauwe reacties op wat er met Jan Roos is gebeurd

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool. Vandaag: geeft hij zijn mening over het incident met Jan Roos, waarover Het Parool eergisteren publiceerde.

Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Toch ben ik me rot geschrokken van het incident met verslaggever Jan Roos. Ik ken Roos. We hebben wel eens met elkaar gesproken. Ik was in zijn programma Echte Jannen. Ik vind hem een talent. Hij heeft humor, durft alles, kan prachtig balanceren op de rand van wat mag en wat niet mag, en hij is zeker betrouwbaar.

Hoe ik dat weet? Twee redenen - beide redelijk subjectief, ik geef het toe. Ik vertrouw iedere verslaggever totdat het tegendeel bewezen is, en ik vertrouw Roos omdat hij goed beseft dat je in de politieke jungle waarin hij zich wenst te bewegen, je in je verslaggeving geen onzin kunt permitteren. Als Roos dus zegt dat hij werd belaagd door een twaalftal Marokkaanse jongeren, dan geloof ik hem. En dan schrik ik.

Maar... Roos zou een kapmes van een meter lang hebben gehad en daarmee de jongens hebben verjaagd. Gelukkig maar. Hijzelf spreekt trouwens van 'een knuppelachtig ding', en dat hij dat in zijn auto had, kan ik me best voorstellen. Jan is al een paar keer belaagd. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten.

Na de moord op Theo van Gogh werd ik een tijdje beveiligd. Maar na een paar maanden hield die beveiliging op. Ik kwam toen een paar jongens tegen die me toeriepen: 'Hee, jij vriend van Van Gogh! Jij varken!'

Geen bedreiging, maar ik ben geen held, en ik voelde me door die paar woorden al bedreigd. Ik pakte de kris van mijn vader van de muur en liep daar 's avonds mee over straat. Maar wat moet ik met zo'n kris? Daarom hing ik hem na een week weer aan de muur. Ik werd er angstiger door.

Waar ik ook van geschrokken ben, zijn de lauwe reacties op wat er met Roos is gebeurd. Er heerst een sfeer alsof men hem niet gelooft. Hij zou liegen, hij zou zich aanstellen. Waarom zou Roos zich aanstellen? Om expres Marokkanen zwart te maken? Daar heeft hij wel betere middelen voor. Om zichzelf als held te profileren? Kom op. Om zichzelf in het vervolg te vrijwaren van zulke belagingen? Nou, ik denk dat het voor hem nu onveiliger is geworden.

Hij heeft niks aan me, maar Jan Roos mag een beroep op mij doen als hij weer belaagd wordt. Door wie ook.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden