Column

Ik schaamde me voor wat ik allemaal niet wist

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Gisteren was ik uitgenodigd om samen met de familie Van Gogh een rondvaart door Den Haag te maken om enkele plekken te zien waar Vincent van Gogh gewoond, gewerkt of in de buurt was geweest.

Ik schaamde me voor wat ik allemaal niet wist. Wist u dat de Schilderswijk in Den Haag zo heette omdat er veel kunstschilders hadden gewoond en ­gewerkt?

Wij hebben in Amsterdam de Paulus Potterstraat, maar Potter - inderdaad, die van De Stier - woonde in Den Haag.

Wij hebben de Jan van Goyenkade, maar Jan van Goyen woonde in Den Haag.

Wij hebben de Jan Steenstraat, maar Jan Steen deed het met de dochter van Jan van Goyen en woonde in Den Haag.

Sterker: ze woonden allemaal op de Dunne Bierkade. Potter precies naast Van Goyen waar ook Jan Steen woonde. (En naast hun woonde bouwmeester Claes Dircx van Balckeneynde die onder meer het Catshuis ontwierp.)

Binnenkort verschijnt een prachtig boek: Haagse Streken van Vincent van Gogh. Geschreven door Wimmie Hofstra, die ook mee was.

De rondvaart was machtig interessant, vooral omdat mijnheer Van Gogh soms de microfoon pakte en een mooi verhaal vertelde dat nog niemand kende.

Zo vertelde hij over de familie Einthoven. Daar was Van Gogh aanvankelijk mee bevriend, maar ook met hen kreeg hij ruzie en de Einthovens wilden niets meer met hem te maken hebben. Maar Vincent wel met hun. Hij stuurde ze uit Frankrijk, 'nat opgerold', nog enkele schilderijen en tekeningen.

Van Gogh stierf, de familie Einthoven wist niet wat ze met die schilderijen moest en... verbande ze naar de tuin (niet allemaal, godzijdank). Dat was ooit eens uitgezocht door een Haagse historicus, maar iedereen op de boot hoorde het voor het eerst.

Om een hapje te eten, waren we uitgenodigd in het atelier van Jan van Goyen, naast het huis waar Potter De Stier tekende. Jan Steen schilderde het interieur.

Ik houd ervan om op die plekken te zijn. Een klein atelier, net zo groot als mijn woonkamer, een bedstee en een kleine voorkamer.

Wat waren er veel sympathieke spoken bij elkaar.

Loop je de Dunne Bierkade af, dan kom je in het hart van de Haagse Schilderswijk waar ­tegenwoordig van alles aan de hand is.

O, wat zou ik graag willen dat de Mohammeds die ik zag, gingen kijken naar de schilderijen van bovengenoemden.

Het vervulde mij al met trots.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden