Column

Ik moet oppassen dat niet elke grap wordt uitgelegd als Hitlergroet

Theodor Holman. Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Theodor Holman.Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Lieber M.,

Dank voor je nieuwjaarswens - insgelijks - en ik zal proberen je vragen te beantwoorden.
Het is mooi van je dat je, door te demonstreren tegen Perdiga, wilt laten zien dat je geen nazi bent.
Ik wist dat al.

Maar wat nu in Duitsland gebeurt, doet mij denken aan het Nederland van tien, vijftien jaar geleden: de tijd van Pim Fortuyn. Pim moest niets hebben van de islam, waarschuwde daarvoor, en prompt waren er politici die hem voor nazi uitmaakten en met natte ogen Anne Frank citeerden. Een groot deel van het volk steunde Fortuyn - en terugkijkend moet je toch constateren dat hij op meer onderdelen dan we destijds wenselijk vonden, gelijk had.

Nederland was in die tijd verward en we zijn hier nog steeds verward, net zoals Duitsland nu verward is - en die verwarring zal alleen maar groter worden, vertel ik je.

Ik zal je een voorbeeld geven. Nu iedere wetenschapper begrijpt dat onze welvaart is veroorzaakt door het kapitalisme en onze democratie, zie je zogenaamde intellectuelen onze welvaart, het kapitalisme en onze democratie ter discussie stellen. De steeds luider wordende grondtoon daarbij is het piëtisme, waardoor deze lieden het een plicht achten dat je je schuldig voelt ten opzichte van landen waar de bevolking het minder goed heeft dan wij en waar dan ook geen democratie is en kapitalisme niet bestaat, wat het gebrek aan welvaart verklaart.

Ach, ik hou me in, en ben beleefd en wacht af.
Joden trekken weg uit Europa, moslims komen binnen; ook mijn koffer loopt elke dag uit zichzelf wat dichter naar de buitendeur en roept daarbij nog fluisterend, maar dwingend mijn naam.

Ik ben geen optimist; ik probeer nog wel grappen te maken, maar ik moet oppassen dat niet elke grap wordt uitgelegd als Hitlergroet.

Ik zie op de televisie dat er in Dresden weer zeventienduizend anti-islamdemonstranten waren. Het leken me eerder zeventienduizend lieden die een oor zochten dat naar ze luistert, dan nazi's. Maar misschien vergis ik me.

Af en toe komt mijn kleinzoon op bezoek. Ik praat Engels en Frans met hem. 'Grandpa is a writer!'
Ik weet niet of het erg is dat hij mijn boeken niet zal kunnen lezen als hij groot is.

Nou, je bent zeker wel opgeknapt van deze brief, hè?

t.holman@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden