Norbert ter Hall. Beeld Agata Nowicka
Norbert ter Hall.Beeld Agata Nowicka

Ik moet Greta met vele ­minnaars en minnaressen delen

PlusNorbert ter Hall

Ik kan maar beter eerlijk zijn. Ik heb een nieuwe vriendin. Ze is slim, daadkrachtig en, hoe voorspelbaar, een stuk jonger. Noem het een midlifecrisis, maar zelden was zo’n crisis zó op zijn plaats. Ze geeft me de ­mogelijkheid om met nieuwe ogen naar de wereld en mezelf te kijken. Natuurlijk had ik haar graag voor mezelf gehouden, maar ik moet Greta met vele ­minnaars en minnaressen delen.

Zo was er afgelopen week opeens sprake van lichte paniek op het Tatortproductiekantoor. De hoge heren in Berlijn hadden, in een opwelling van hun liefde voor haar, besloten dat onze film ‘groen’ moest worden. De Duitse omroep RBB is een pilotproject gestart om al hun programma’s klimaat- en milieuvriendelijk te ­produceren.

Iedereen is verplicht een ‘green coach’– Duitsers zijn dol op Engelse termen – in de arm te nemen. Als onze coach mogelijkheden ziet om de film groener te produceren, mogen we de eventuele meerkosten daarvan in rekening brengen bij de omroep. Ook moeten we onze CO2-uitstoot in kaart brengen en aan het eind van de productie moet de producent, wil hij zijn geld krijgen, en dat wil een producent, hiervan verslag uitbrengen.

Daarnaast kregen we een lijst met dertien mogelijke verbeterpunten. Van bijvoorbeeld het gebruik van ­­­ecostroom en herlaadbare batterijen, via schone productieauto’s, het scheiden van afval, het gebruik van gecertificeerd hout voor het decor tot een verbod op giftige stoffen. Van deze lijst moeten we tenminste tien punten uitvoeren.

Je snapt wel dat ik best een beetje trots ben op mijn nieuwe vriendin. Ze krijgt enorm veel voor elkaar.

Een belangrijk punt is ook de catering. Op elke set wordt voor de cast en crew gekookt, omdat we ­minimaal tien uur op een dag aan het werk zijn. Wie voor dit verbeterpunt kiest, belooft zoveel mogelijk producten uit de regio van recyclebare borden te eten. Ik verheug me nu al op de asperges uit Belitz. Critici wijzen erop dat na die Wende vrijwel de hele land- en tuinbouwsector rond Berlijn is verdwenen. De bloesemfeesten moeten het tegenwoordig doen zonder bloemen en met geïmporteerde Poolse appelsap.

Mijn producent vroeg me hoezeer ik gehecht was aan een stukje vlees bij de maaltijd. Of ik vleesloze draai­dagen of zelfs een vleesloze productie zou accepteren.

“Aber natürlich.”

Ik heb het idee dat er nu echt iets groots gebeurt in onze relatie. En dat is goed. Je bent verliefd of niet.

Ik hoop dat ze mij ook een beetje leuk vindt.

Op deze plek wisselen de filmmakers Norbert ter Hall en Ashgan El-Hamus elkaar om de week af.

Reageren? n.terhall@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden