Column

Ik moest wel eens zeggen: 'Hé, Ingrid, doe die satéprikkers eens bij elkaar'

Theodor Holman

De laatste tijd beleef ik de jaren zeventig opnieuw. De Turkse demonstranten op het Taksimplein zijn de provo's van 1965 of misschien wel de flowerpowerkinderen van 1971.
De crisis van nu doet me denken aan de oliecrisis van 1973. Ook toen stagneerde de economie.

De Arabische lente in Egypte, Libië, Syrië herinnert me zo aan het Indochina van 1975, toen Zuid-Vietnam, Laos en Cambodja in handen vielen van de communisten, zoals die Arabische landen in handen vallen van Al Qaida.

En is het 'het moet rechtvaardiger' van Diederik Samsom niet 'de spreiding van kennis, macht en inkomen' van Joop den Uyl?

Ik las laatst ergens een stuk dat er weer een feministische golf aankomt, en dacht meteen aan de Tweede feministische golf in de jaren zestig, zeventig en tachtig en aan de Dolle Mina's.

En verdomd als het niet waar is: ik hoor weer veel meer muziek uit die jaren: David Bowie, Roxy Music, Fleetwood Mac, The Doors, Kraftwerk, Dead Kennedys, Bob Marley, Black Sabbath. Die waren vorige week meer dan anders op de radio te horen.

Ik zelf gaf in die jaren Nederlands op een meisjesschool. De kleding was vrijzinnig: de rokken waren mini, de blouses strak en de hakken hoog. De nimfijnen in mijn lokaal, wier roodgestifte zuiglippen van verveling naar beneden hingen, zaten moe en met vooruitgestoken majorettebenen in hun stoel uit hun neus te peuteren. En ik moest wel eens zeggen: "Hé, Ingrid, doe die satéprikkers eens bij elkaar." De hotpants waren uniform.

Ik lees nu dat het Berlage Lyceum een meisje naar huis heeft gestuurd 'omdat ze een te kort broekje droeg'. Het schijnt een trend te zijn: '(...) korte broekjes, rokjes, hemdjes met inkijk.' En die kleding 'brengt de docenten in verlegenheid'.

Verlegenheid? Wordt bedoeld dat die leraren geil werden van die benen in korte broekjes en halve tietjes die via de inkijk te zien waren?

En als docenten niet van leerlingen geil worden, worden ze het wel van juffrouw Toos, die Engels geeft en misschien zes à tien jaar ouder is.

Toch? Maar ja, wat moet je als docent?

Ik werd nooit te opgewonden van sexy geklede leerlingen. Als ze te sexy waren, werd ik er droevig van, want ze leken me verloren voor de klassenstrijd. Die klassenstrijd nam alle opwinding weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden