'Ik mis de pijn die je als loper had'

Wim Verhoorn in 1988 Foto ANP Beeld
Wim Verhoorn in 1988 Foto ANP

25 jaar geleden was de eerste Dam tot Damloop. Volgende week is de jubileumeditie. Er waren bijzondere momenten in een kwart eeuw Damlopen. Oud-bondscoach wegatletiek Wim Verhoorn (68) liep in 1988 in barre omstandigheden naar de finish in Zaandam.

Grauwe lucht, een gordijn van regen en wind. Heel veel wind. De vierde editie van de Dam tot Damloop in 1988 was er één van afzien. Onderkoeld passeerden lopers de finish. Als ze die al haalden. Wim Verhoorn wist onderweg een aantal afhakende deelnemers te overtuigen toch verder te lopen.

''De pijn om de finish niet te halen is groter dan de fysieke pijn. De lopers zijn één grote familie. De sterkeren helpen de zwakkeren.'' De oud-bondscoach van de atletiekunie had zelf geen moeite met de extreme weersomstandigheden. Wonend in Hoek van Holland groeit de gewenning aan regen en wind vanzelf.

''De keuze tussen regen, hoge temperaturen en grote luchtvochtigheid is niet moeilijk. Dat is altijd de eerste. Maar voor veel ongeoefende deelnemers leverde het in 1988 toch grote problemen op,'' vertelt Verhoorn.

Hij vervolgt: ''Het is ruim twintig jaar geleden en mensen waren toen minder geïnformeerd dan ze nu zijn. Zo geven gespecialiseerde tijdschriften tegenwoordig tips. En lopers kunnen veel vinden op internet. De kans op onderkoeling is kleiner geworden door alle informatie die er te krijgen is.'' Verhoorn is expert in het voorbereiden op regen. Hij adviseert deelnemers vaseline op handen, voeten en schouders te smeren. En het afplakken van tepels. ''Dat gaat schuren.

Ik zag vaak mensen over de finish komen die twee bebloede vlekjes op hun borst hadden.'' Ook het dragen van speciale hardloopsokken, niet van katoen of wol, in combinatie met gore-tex schoenen werkt volgens de oud-bondscoach goed.

Regen of geen regen, Verhoorn zal volgende week zijn eigen tips niet opvolgen. ''Ik ben dit jaar aanwezig bij de Damloop, maar ik zal zelf niet deelnemen. Ik wil Damlooporganisator Cees Lansbergen nog even zien. En een aantal groepen die ik heb gecoacht doen mee. Die ga ik natuurlijk aanmoedigen. Het langs de kant kijken naar hardlopers is moeilijk. Ik mis de pijn die je als loper ervaart. Het gaf me altijd een speciaal gevoel.'' (MARTINE VAN DEN HEUVEL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden