'Ik maak me ernstige zorgen om mijn gezondheid en die van mijn kinderen'

De bewoners van het met asbest vervuilde complex aan de Louwesweg in Slotervaart gaan de burgemeester en stichting Woonzorg aansprakelijk stellen voor alle schade die zij lijden. Tachtig procent van de bewoners in het complex besloot vannacht in drie verschillende hotels in de buurt te overnachten.

Betrokkenen bij het met asbest besmette pand in Slotervaart. Elf appartementen zijn ontruimd nadat er asbest gevonden werd. Beeld ANP
Betrokkenen bij het met asbest besmette pand in Slotervaart. Elf appartementen zijn ontruimd nadat er asbest gevonden werd.Beeld ANP

Ze werden met busjes naar de hotels gebracht. 'De gemeente was op de hoogte van de asbest en heeft dit ons nooit laten weten', zegt de bewoner van nummer 1 namens de bewoners van 148 woningen, die liever anoniem wil blijven.

De bewoners van de vijfde etage moesten gisteravond uit hun woningen vertrekken. Ook de rest van de bewoners was aangeraden in een hotel te overnachten.

Bewoner Eurhedice Cairo van de begane grond pakte het aanbod met beide handen aan en vertrok met haar kinderen van vier en zeven naar hotel Mercure. 'Ik maak me ernstige zorgen over mijn gezondheid en die van mijn kinderen. Ze kunnen wel zeggen: 'We gaan saneren', maar ze hebben jarenlang alles verzwegen. Wij vertrouwen het nu niet meer.'

Steekproeven hebben aangetoond dat er op de grond van de vijfde verdieping van het gebouw asbestdeeltjes lagen. De vijfde verdieping is inmiddels schoongemaakt. Nieuw laboratoriumonderzoek moet nu uitwijzen of het veilig is. Tot die tijd mogen de bewoners van de vijfde etage niet terugkeren.

Op de andere verdiepingen zijn inmiddels ook steekproeven gedaan.
Daaruit blijkt dat er geen asbest in de lucht zit, aldus woordvoerder Ewout Stolwijk van Woonzorg. Volgende week zullen ook alle afzonderlijke woningen worden onderzocht.

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden