Column

Ik laat me leiden door intelligentsia en die zijn voor een Brexit

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor HolmanBeeld Wolff

De telefoon ging. Een omroep: wat ik vond van een Brexit. Ik zei eerlijk: "Daar heb ik nog niet over nagedacht."
"Mogen we u dan vanmiddag terugbellen?"
Dat mocht niet.

Ik heb een probleem met die Brexit en dat is het volgende: hoe informeer ik me over dit probleem? Ik heb de stukken gelezen in Het Parool en bijna alle andere, maar daar ben ik niet veel mee opgeschoten. Het aantal artikelen voor en tegen een Brexit hield elkaar in evenwicht.

Ik weet niet hoe ik uit al die stukken de juiste analyses moet selecteren. En in zo'n geval laat ik me leiden door de stijl van de auteur.

Zo ben ik misschien voor een Brexit omdat ik een fan ben van Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen. Hij wil Engeland helemaal los van de EU zien. Ik ben een fan van Johnson omdat ik hem een schrijver en historicus van formaat vind. Ik heb twee boeken van hem gelezen: The Dream of Rome en The Churchill Factor. Van beide boeken genoot ik.

Ik zal ook niet licht vergeten dat, toen Londen na China de Olympische Spelen mocht organiseren, Boris dat verwelkomde met de woorden: "Ping pong is coming home."

Als Boris Johnson tegen een Brexit had gepleit, was ik het ook met hem eens geweest.

Zo ben ik ook een liefhebber van de voormalige komiek Pat Condell. Ik ontdekte hem een aantal jaren geleden en dacht toen: hee, die man denkt net als ik.

Ik ging hem en zijn filmpjes op YouTube volgen en werd van zijn vileine politieke commentaren altijd vrolijk. Ook Pat is voor een Brexit. En hoe! (De evolutiebioloog Richard Dawkins voor wie ik eveneens een heilig ontzag heb, is ook een liefhebber van Condell, ontdekte ik. Ik ben dus in goed gezelschap.)

Nu snap ik wel, dat als ik de vraag zou krijgen waarom ik voor een Brexit ben, ik eigenlijk niet kan antwoorden: "Nou, omdat Boris Johnson, Pat Condell en Richard Dawkins ook voor een Brexit zijn."

Het beste is natuurlijk te antwoorden: "Ik heb bestudeerd wat enkele grote Nederlandse economen over die Brexit hebben geschreven en deel op een enkel puntje na hun analyses en ben dus tegen een Brexit."
Maar dat kan ik niet.

Ik laat me leiden door hoogst intelligente geesten en die zijn toevallig voor een Brexit.

Net als ik.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden