Column

Ik krijg ook wel geboortekaartjes, maar te weinig

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Vijf! En het is mei. Dus elke maand één. Elke maand valt er een vriend of vriendin om en moet ik weer langs een kist lopen die ik altijd even aanraak, zoals je een hond aait die iets goed heeft gedaan of zomaar even bij je is komen zitten.

Ik heb het mijn vader een keer zien doen bij de kist van zijn broer. Sindsdien doe ik het ook.

Vijf. Het is te veel. Ik wil het niet meer. Ik wil niet meer naar ­begrafenissen en crematies.

Ik krijg ook wel geboortekaartjes, maar te weinig.

Tot een paar jaar geleden gaf ik elke jongen die werd geboren de eerste Pietje Bell en elk meisje de eerste Pippi Langkous. Daar ben ik mee gestopt, omdat ik via via hoorde dat men toch liever, via een soort crowdfunding, een stoeltje voor in de auto had of een 'combikinderwagen'.

Eigenlijk zou men bij begrafenissen en crematies ook cadeaus moeten meenemen voor de verse weduwe of weduwnaar. Er is vast wel ergens een land te vinden waar dat een gebruik is.

Twee weken geleden.

Ik droeg toen dezelfde spijkerbroek als nu - waarom ik dat nu opeens waard vind om te melden, weet ik niet, maar het komt me toch als opmerkelijk voor.

Ik kan steeds slechter tegen het voor eeuwig afscheid nemen. Juist omdat ik niet meer heftig geëmotioneerd raak, maar andere onlustgevoelens opgedrongen krijg.

Ik verveel me, ik schaam me, ik voel me schuldig, ik krijg er doodsangst van en voel me altijd sociaal onhandig, waardoor ik me alleen voel.

En niet zelden versterkt het mijn minderwaardigheidscomplex, want de dode heeft niet alleen keihard ­gewerkt en een groot oeuvre van het een en ander nagelaten, maar was ook een goed mens.

"Ha, met pappa. Ik ben op de Nieuwe Ooster, dus vlak bij jullie en dacht om even langs te gaan om de kleinkinderen... Nee, dat geeft niet... Nee, dat begrijp ik, dan gaat het niet door."

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden