Schuim

'Ik heb nog vastgezeten' 'Ik ook!'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Reünie dispuut Baart.

Hoofdconservator Marike van Roon krijgt het hele ­archief van dispuut Baart van medeoprichter Frits Boer. De overhandiging ging vlotBeeld Schuim

Vandaag ben ik weer eens het groene blaadje. In dit museumcafé zijn oud-dispuutgenoten van Baart ­bijeen voor een plechtigheid. Ze dragen officieel hun hele archief over aan de Bijzondere Collecties van de UvA. De bijeenkomst is pal naast het Allard Pierson, museum voor archeologie, maar dat is toeval.

Het was 1963 en boordevol branie zaten ze. Op een Heinekenbonnetje legden ze de oprichting van Baart vast, het dispuut dat de media wel even zou veroveren. Velen van hen werden nog grote namen in het vak ook.

Hoogtepunt is de arrestatie van enkele leden wegens belediging van prinses Beatrix. Het gewraakte exemplaar van het dispuutsblad ligt in een vitrine in de hal. Met een foto van een pin-up, de armen keurig voor de borsten, maar het hoofd lijkt toch echt duidelijk op dat van de prinses. Zwaaiend met de driekleur. En de woorden: 'Me vel is me vel'.

Historische context: Beatrix had zich verloofd met Claus, een jongeman uit het land van 'Bevel is bevel'.

Een van de gearresteerden, Rogier Proper, zou later inderdaad de media veroveren. Met Goede tijden, slechte tijden en eigen scenario­vakschool, dus over hem wordt op deze borrel gesproken als de enige die miljonair is geworden.

"Dit was het meest prestigieuze dispuut, daar kwam je niet zomaar tussen," zegt Pieter Franssen, met een gezicht dat de klap nog altijd niet heeft verwerkt.

Of toch wel: "Ik zat bij AVE. Arrogantie Virtus Est. Daar zaten de mooiste meisjes. Hanneke Groenteman. De vrouw van Jan Donkers. En de vrouw van Wim Noordhoek. Het is hier een smulpartij van ­herkenning."

Het is tijd voor de plechtigheden. Medeoprichter Frits Boer gaat achter een microfoon staan met een doos. Maatje schoenendoos. Dat is het. Het ganse archief van Baart.

Daar refereert hoofdconservator Marike van Roon ook aan in haar speech. "Hoeveel planken archief ongeveer?" vroeg ze aan Boer, toen die met een groots gebaar de gift kwam aankondigen.

"Het valt mee," zei Boer.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Goed, die doos wordt dus overhandigd en daarna is er nog een tweede plechtigheid ook: de presentatie van de bundel Het dispuut Baart. Hoe zestien Amsterdamse studenten vanaf 1963 wel even de media zouden veroveren.

Schitterende ondertitel.

Nog een fijne borrelanekdote tot slot. Toen Proper in het gevang van Hoorn zat, stuurden dispuutsgenoten hem brieven, in gesloten enveloppen natuurlijk, met veel kracht en sterkte. Behalve Bert Vuijsje. Die stuurde gewoon een ansichtkaart:

'Kleine,
de poet is veilig.
De Dikke.'

Het leverde Proper een stevige ondervraging op. Ja, of een overplaatsing. Op een reünie lopen ­verhalen nog wel eens uiteen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Reünie dispuut Baart
Waar Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt
Wie Frits Boer, Jan Donkers, Bert Vuijsje, John Jansen van Galen, Guus Luijters, ­Rogier Proper, Inez van Eijk
Wanneer Donderdag 8 februari, 15.30 tot 18.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans hoorde sinds lange tijd woorden als ‘onwelvoeglijk’ en ‘gezagsondermijnend’

Oud-dispuutsgenoot Guus Luijters met Tineke Funhoff, die als stencilaar van de Beatrixbelediging ook nog bijna was gearresteerd. 'Maar ik was nog geen 21'Beeld Schuim
Theo Capel en Jan Donkers schreven destijds hoe de overheid het Nederland volk manipuleerde via de Fabeltjeskrant. 'Volstrekte kul'Beeld Schuim
John Jansen van Galen en Rogier Proper willen niet ­poseren. Dat is altijd zo lullig in Schuim. Nee, geanimeerd in gesprek is een stuk beterBeeld Schuim
Historicus Jan Aarts: 'Ik heb het Maagdenhuis nog ­bezet.' Journalist Pieter Franssen: 'Ik ook!' Aarts: 'Ik heb nog vastgezeten.' Franssen: 'Ik ook!' TopreünieBeeld Schuim
De Vuijsjes. Schrijver Herman Vuijsje, zijn partner Eke Hagedoorn, Baart-medeoprichter Bert Vuijsje en partner Marianne Bernard-Vuijsje. Zoon Robert is net wegBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden