Thomas AcdaBeeld Artur Krynick

Ik heb geen tuin, maar ik heb wél mieren

PlusThomas Acda

Wegens gebrek aan tuin heb ik eigenlijk geen tuin­problemen. Toch sta ik nu met een tuinman in een tuin te praten over een probleem. Wat ik wel heb zijn mieren, al neem ik klakkeloos aan dat de mieren zich net zomin van mij beschouwen als dat ik ze tot mijn bezit ­reken. Ze komen mijn huis binnen.

Het is ochtend en ik lig een film te kijken (ik werk ’s avonds, ja! Als u allang half in de lorum over de bank dweilt, ben ik aan het werk. Sorry, het is tijd voor vakantie). ­Samuel L. Jackson ontdekt net een behoorlijk zooitje snakes on zijn plane als ik – getriggerd door beweging rechts van mij – half overeind kom en een leger mieren een tamelijk perfect aanvalsplan zie uitvoeren. Eén troep gaat op verkenning uit, andere mieren verzamelen zich in legioenen naast elkaar terwijl een eindeloze stroom voetsoeldaten, geholpen door… assistent-mieren? zich aansluit. Mieren!

Na ampel onderzoek zie ik dat ze nergens anders dan uit de tuin van de buren moeten zijn gekomen. Ik loop om, stiefel door de tuin van de buurvrouw met wie ik een botanische interesse deel, dus die zal dat niet raar vinden, en zie het probleem: een steiger van de werklui die de oostmuur van ons huis opnieuw moeten stuken heeft de mierenwereld vernield. En op dat moment komt dus die tuinman naast mij staan.

“Die rode dendron moet eruit.”

Ik kijk de man bevreemd aan. Rodon misschien?

“Die rode dendron staat in de weg. Daarom hebben hun die steiger naar rechts moeten verplaatsen en boven op de mierenhoop gezet.”

Hij ziet dat ik echt niet weet hoe ik reageren moet en schiet te hulp.

“U moet mij die rode dendron uit uw tuin laten trekken, dat die steiger naar links terug kan, want de buurvrouw hep mij gebeld en zei: ik heb nu een miljoen mieren in me mans studeerkamer en als die daarachter komt….”

Buurman? Ik bén die buurman! Wat dan? Wat als ik daarachter kom? Ik ben er al achter! Mijn vrouw wist dit al en heeft de tuinman gebeld die de mensen van de steiger heeft gebeld en nu sta ik… wat…..? Ik weet niet wat ik waar ben.

“Ik ben niet de eigenaar van deze tuin,” zeg ik dan maar.

“Maar die rode dendron moet eruit om het mierenprobleem hiernaast op te lossen,” zegt de tuinman.

“Ja, dat moet dan maar,” zeg ik gelaten.

Ja, knikt de man, hij loopt naar achteren en start een cirkelzaag.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van ‘de’ Amsterdammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden