Norbert ter Hall. Beeld Agata Nowicka
Norbert ter Hall.Beeld Agata Nowicka

Ik haalde een 4 voor Duits. Nu regisseer ik in Berlijn

PlusNorbert ter Hall

Ik heb een Duits trauma. Niet vanwege de Tweede Wereldoorlog of een verloren voetbalwedstrijd. Ik heb altijd al moeite gehad met het onthouden van abstracte feiten. Zelfs mijn pincode is een uitdaging. Als iemand me een vraag stelt terwijl ik ’m moet intypen, gaat het geheid mis. Grammatica is daarom lastig. D’s en T’s, je kan het me duizend keer uitleggen, in het gunstigste geval weet ik bij een woord dat er iets mee is. De Duitse taal bleek de overtreffende trap. Ik had één jaar verplicht Duits en haalde voor elk proefwerk steevast een 1 of een 2. Geloof me, ik deed echt enorm mijn best. Aan mijn lerares, mevrouw Karamat Ali, lag het niet. Ze probeerde me op elke manier te helpen en was haast nog enthousiaster dan ik, als ik het soms, heel eventjes, per ongeluk, leek te begrijpen. En ze was net zo teleurgesteld als alles meteen daarna weer was verdwenen. Met een 2 op je rapport ga je niet over dus bedacht mevrouw Karamat Ali een list. Ze maakte, speciaal voor mij, een extra proefwerk en gaf heel precies aan wat ik daarvoor moest leren. Als ik het goed zou maken, zou ik, op wonderbaarlijke wijze, de minimale 4 op mijn eindlijst krijgen. Ik leerde me het snot voor ogen, maakte het proefwerk en haalde een twee.

Het was echt hopeloos.

En toch, toch gebeurde het wonder.

Op mijn rapport stond er een 4.

Nu, ruim 30 later, blijkt dat een gouden greep. Dit voorjaar ga ik namelijk in Berlijn een aflevering regisseren uit de reeks televisiefilms Tatort. Voor de goede orde, ín het Duits!

In de loop van de jaren heb ik ontdekt dat ik een taal moet leren zoals een kind dat doet. Puur op het gehoor. Ik heb er veel uurtjes conversatieles op zitten, waarin ik me net zo lang laat verbeteren totdat ik het, zonder de regels te kennen, goed doe.

Heb scriptbesprekingen bij de Duitse omroep, productiebesprekingen en doe castings. Nog steeds maak ik veel grammaticale fouten maar ik red me wel. Dat zou ik mevrouw Karamat Ali graag vertellen en ik zou haar willen bedanken voor de wijsheid en het inzicht dat sommige dingen via een omweg goed komen. Die les is me meer waard dan alle Duitse rijtjes bij elkaar. Ik kan haar alleen nergens meer vinden.

Maar misschien, misschien gebeurt er op deze manier nog wel een klein wonder.

Op deze plek wisselen de filmmakers Norbert ter Hall en Ashgan El-Hamus elkaar om de week af.

n.terhall@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden